Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Syrische Muzoon (19) praat met wereldleiders over kinderen op de vlucht

8 juli 2017

Drie jaar geleden dacht ze nooit meer naar school te kunnen toen ze uit Syrië vluchtte. Nu praat de 19-jarige Muzoon Almellehan met wereldleiders op de G20-top in Hamburg over de noodzaak kinderen op de vlucht te beschermen. 

De 19-jarige Muzoon Almellehan komt op voor kinderen op de vlucht. 'Onderwijs geeft kinderen zoals ik perspectief en een kans op een vreedzame toekomst.'

De 19-jarige Muzoon Almellehan komt op voor kinderen op de vlucht. 'Onderwijs geeft kinderen zoals ik perspectief en een kans op een vreedzame toekomst.'

De 19-jarige Muzoon Almellehan komt op voor kinderen op de vlucht. 'Onderwijs geeft kinderen zoals ik perspectief en een kans op een vreedzame toekomst.'

De Syrische Muzoon is met haar 19 jaar de jongste UNICEF-ambassadeur ooit. Zelfverzekerd schuift ze aan bij leiders van over de hele wereld om haar verhaal te doen. Haar belangrijkste boodschap: investeer in de toekomst van kinderen die leven in crisissituaties.

Bijdragen aan vrede

Muzoon vraagt in het bijzonder aandacht voor het gebrek aan onderwijs voor kinderen op de vlucht. 'Zonder opleiding groeien kinderen op zonder de kennis en vaardigheden die ze nodig hebben om bij te dragen aan de vrede en de ontwikkeling van hun land. Dit verergert de wanhopige situatie van miljoenen kinderen. Kinderen die niet naar school gaan zijn extra kwetsbaar voor kindhuwelijken, kinderarbeid en rekrutering door strijdende partijen.'

Nooit meer school

'Toen ik in 2014 Syrië moest ontvluchten was ik bang dat ik nooit meer naar school zou kunnen gaan', vertelt Muzoon. 'Maar toen ik aankwam in Jordanië en zag dat er een school was in het kamp, was dat een enorme opluchting en gaf dat me hoop. Onderwijs geeft kinderen zoals ik perspectief en een kans op een vreedzame en positieve toekomst.'

Kinderen in Europa

UNICEF Nederland voert momenteel campagne voor alleenreizende kinderen op de vlucht in Europa. Alleen al in 2016 kwamen zo’n 33.000 kinderen alleen aan in Europa. Ze verblijven in landen als Servië en Griekenland. Wij zorgen ervoor dat voogden worden aangesteld die verantwoording nemen voor de kinderen. Ook zorgen we voor spelactiviteiten, geven we kleding én zorgen we ervoor dat kinderen weer naar school kunnen gaan.

Actiepunten voor wereldleiders

Wereldwijd pleit UNICEF bij regeringen (zoals nu tijdens de G20-top) voor structurele verbeteringen in de situatie van kinderen op de vlucht. UNICEF Nederland roept premier Rutte op om zich tijdens de G20 samen met andere leiders te scharen achter onze actiepunten.

Gerelateerd aan dit onderwerp

Help kinderen op de vlucht

geef nu