Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Ebola-crisis voorkomen in de Democratische Republiek Congo

2 juli 2017

Vorige maand brak ebola uit in de Democratische Republiek Congo. Vandaag, precies 42 dagen na de laatst bekende besmetting, is het gevaar op een nieuwe epidemie geweken. Mede dankzij goede voorlichting en snel op gang komende hulp is verdere verspreiding van het virus voorkomen.

Voorlichting is van groot belang om verspreiding van ebola te voorkomen.

Voorlichting is van groot belang om verspreiding van ebola te voorkomen.

Voorlichting is van groot belang om verspreiding van ebola te voorkomen.

De ebola-epidemie van twee jaar geleden staat bij veel mensen nog in het geheugen gegrift. Toen raakten tienduizenden mensen in West-Afrika besmet met het virus, een derde van hen overleefde het niet. Daarom was het even schrikken toen er afgelopen mei opnieuw ebola uitbrak in de Democratische Republiek Congo. Acht mensen raakten besmet met ebola (waarvan vijf bevestigde gevallen). Vier mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

Voorlichting voorkomt paniek

De Bas-Uele provincie, waar het virus uitbrak, is een dunbevolkt gebied in het noorden van het land. Het mobiele bereik is hier slecht en het openbaar vervoer onbetrouwbaar. Om paniek onder de lokale bevolking te voorkomen is het geven van voorlichting van groot belang. ‘Er is nog geen behandeling voor ebola, daarom blijft het voorkomen van besmetting de manier om verspreiding tegen te gaan’, vertelt Tajudeen Oyewale, directeur van UNICEF in de Democratische Republiek Congo.

Video- en radioberichten

UNICEF en zijn partners verspreidden informatie over hoe besmetting met ebola voorkomen kan worden op markten, bij kerken en door middel van video- en radioberichten. Daarnaast zorgden we ervoor dat lokale gezondheidswerkers werden getraind, en dat er genoeg waterzuiveringstabletten en handenwasfaciliteiten beschikbaar waren op scholen en in gezondheidscentra. De overheid maakte de gezondheidszorg in de getroffen provincie tijdelijk gratis. Mensen die zich niet lekker voelden gingen daardoor eerder naar de dokter. Deze geïntegreerde aanpak en succesvolle samenwerking hebben bijgedragen aan de effectieve bestrijding van het virus.

Gerelateerd aan dit onderwerp