Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Drones in Malawi voor humanitaire hulp

30 juni 2017

Bij rampen zijn getroffen gebieden vaak moeilijk te bereiken, wat het vaak erg lastig maakt om humanitaire hulp te bieden. De regering van Malawi en UNICEF werken daarom nu samen om te testen hoe drones gebruikt zouden kunnen worden bij ontwikkelingshulp.

Kinderen kijken vol enthousiasme naar de eerste tests met de drone.

Kinderen kijken vol enthousiasme naar de eerste tests met de drone.

Kinderen kijken vol enthousiasme naar de eerste tests met de drone.

Welke functionaliteiten worden er getest?

  1. Beeldvorming: drones maken luchtfoto’s voor en tijdens humanitaire crises om te kunnen monitoren wat er gebeurt in geval van overstromingen en aardbevingen. Op basis hiervan kan worden geanalyseerd hoe groot de schade is, en wat er nodig is aan hulp. Zo kan er sneller, efficiënter en goedkoper hulp worden geboden aan families in deze gebieden. Daarbij doen we volop onderzoek naar het potentieel om drones in te zetten bij zoek- en reddingsacties.
  2. Verbinding: we testen de mogelijkheden om met drones Wi-Fi-netwerken en mobiele telefoonsignalen uit te breiden over moeilijk bereikbaar terrein.
  3. Transport: de drones worden ingezet bij de levering van kleine, weinig wegende materialen, zoals medische hulpmiddelen, vaccins en monsters voor het laboratorium.

Waarom in Malawi?

'Malawi is een land met vele plattelandsgebieden die onder normale omstandigheden al slecht bereikbaar zijn. Binnen no-time kunnen overstromingen wegen in rivieren veranderen, waardoor gemeenschappen volledig worden afgesneden van de rest van het land. Met drones kunnen we gemakkelijk over het getroffen gebied vliegen en duidelijk zien wat de impact op de grond is geweest. Dit is goedkoper en effectiever dan het analyseren van satellietbeelden,' zegt Johannes Wedenig van UNICEF Malawi.

Tests met drones wereldwijd

UNICEF werkt wereldwijd met een aantal overheden en bedrijven samen om te onderzoeken hoe drones in landen met een laag inkomen kunnen worden gebruikt. De lancering van deze test in Malawi volgt na een ander proefproject met drones, dat werd gestart in maart 2016. Hierbij werden drones gebruikt voor het vervoer van bloedmonsters om HIV bij baby’s te onderzoeken. Uit deze studie bleek dat drones een waardevolle aanvulling zijn op bestaande vervoerssystemen die bijdragen aan de diagnose van HIV.

De tests met drones in Malawi duurt tot juni 2018.

Gerelateerd aan dit onderwerp