Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

De finale van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival in Tuschinski

23 juni 2017

Vandaag vond de landelijke finale van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival 2016-2017 plaats in Pathé Tuschinski. Van de bijna 800 inzendingen streden er 12 finalisten in Amsterdam om de UNICEF Film Awards 'Beste Acteerprestatie', 'Beste Kinderrechtenverhaal', 'Beste Kinderrechtenfilm' en de Publieksprijs. 

12 finalisten streden om de UNICEF Film Awards 'Beste Acteerprestatie', 'Beste Kinderrechtenverhaal', 'Beste Kinderrechtenfilm' en de Publieksprijs. 

12 finalisten streden om de UNICEF Film Awards 'Beste Acteerprestatie', 'Beste Kinderrechtenverhaal', 'Beste Kinderrechtenfilm' en de Publieksprijs. 

12 finalisten streden om de UNICEF Film Awards 'Beste Acteerprestatie', 'Beste Kinderrechtenverhaal', 'Beste Kinderrechtenfilm' en de Publieksprijs. 

Het UNICEF Kinderrechten Filmfestival vond dit jaar voor de vierde keer plaats. 'Het niveau lag zeer hoog', vertelt jurylid Thomas van der Vlugt, bekend van StukTV. Ook jurylid Bart Meijer van Het Klokhuis vond het moeilijk kiezen tussen de twaalf finalisten: 'Zoveel films zitten goed in elkaar. Ze zijn serieus, maar toch ook weer grappig. Ik heb echt gelachen om sommige grapjes of plotselinge plotwendingen.' De andere juryleden dit jaar waren Astrid van Vonderen (UNICEF), Leendert de Ridder (de nieuwe Mees Kees) en de dertienjarige Lulu Streefkerk (zij speelt Selma in Media Masters).

UNICEF Film Awards

De UNICEF Film Award voor 'Beste Acteerprestatie' ging naar de Willem de Zwijger school uit Roermond met hun zelfgemaakte film 'De wraak op de ouders' over het recht van kinderen op een veilige thuisomgeving. De elfjarige Dennis kan het bijna niet geloven: 'Ik had dit echt totaal niet verwacht.'

De Award voor 'Beste Kinderrechtenverhaal' ging naar het AZC Amersfoort die een film maakte genaamd 'De zilveren kaasschaaf' over kinderen die terug worden gestuurd naar het land van herkomst. Zij spraken de woorden: 'Elk kind is hetzelfde ookal woon je in een AZC', voordat hun film op het witte doek getoond werd. De elfjarige Hamlet is heel blij met de Award: 'Ik ben asielzoeker en het is belangrijk dat anderen weten hoe wij ons voelen. Ik vind de film zelf ook goed gelukt.’

De Mutsaertstichting, ook uit Roermond, vertelde tijdens hun aankondiging dat zij veel moeite hebben gedaan om de film in elkaar te zetten, maar uiteindelijk hun droom hebben kunnen waarmaken door deze film te maken. Zij wonnen de Publieksprijs met de film 'Droom'. Nicole (17) is dolgelukkig: 'Ik vind het een extra compliment dat we de Publieksprijs hebben gewonnen. Dat betekent dat alle kinderen in de zaal op ons hebben gestemd.'

Als laatste werd de Award voor 'Beste Kinderrechtenfilm' uitgereikt aan Het Tangram uit Rotterdam. Met hun film 'Alles Anders' wilden zij duidelijk maken dat iedereen uniek is. Anouk (12) zal het moment dat de jury bekendmaakte dat haar school de Award had gewonnen niet snel vergeten: ‘Het was de laatste van vier Awards die je kon winnen, dus ik dacht we hebben niets gewonnen. Al die andere films waren namelijk ook heel goed. Echt geweldig dat we deze Award hebben gewonnen.'

Met dit filmproject wil UNICEF kinderen stimuleren om op een actieve én creatieve wijze na te denken over hun rechten die in het Kinderrechtenverdrag staan.

Met dit filmproject wil UNICEF kinderen stimuleren om op een actieve én creatieve wijze na te denken over hun rechten die in het Kinderrechtenverdrag staan.

Met dit filmproject wil UNICEF kinderen stimuleren om op een actieve én creatieve wijze na te denken over hun rechten die in het Kinderrechtenverdrag staan.

Kinderrechten

Met dit filmproject wil UNICEF kinderen stimuleren om op een actieve én creatieve wijze na te denken over hun rechten die in het Kinderrechtenverdrag staan. Afgelopen schooljaar hebben ongeveer 20.000 kinderen uit groep 6, 7 en 8 dit ook gedaan door zelfstandig korte kinderrechtenfilmpjes of tekeningen te maken. Uit de bijna 800 inzendingen werden de 12 beste vandaag getoond tijdens de landelijke finale in Tuschinksi. De winnaars van de vier UNICEF Film Awards gaan niet alleen naar huis met een Award, maar krijgen ook allemaal een bioscoopkaartje.

Het Tangram uit Rotterdam won met hun film 'Alles Anders' de Award voor 'Beste Kinderrechtenfilm'. 

Het Tangram uit Rotterdam won met hun film 'Alles Anders' de Award voor 'Beste Kinderrechtenfilm'.