Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

'Kinderen in Irak zijn getuige van onvoorstelbaar geweld'

22 juni 2017

Al bijna vier decennia lang wordt Irak getroffen door oorlog, geweld en instabiliteit. In de laatste drie jaar is de situatie verder verergerd. In veel delen van het land heerst chaos; huizen en infrastructuur zijn in deze gebieden ernstig beschadigd of compleet vernield. Alleen dit jaar waren er al 185 aanvallen op scholen en 58 aanvallen op ziekenhuizen.

'Ons huis heeft ook van deze kogelgaten', zegt Anbrar, wijzend naar de muur van haar school. 

'Ons huis heeft ook van deze kogelgaten', zegt Anbrar, wijzend naar de muur van haar school. 

'Ons huis heeft ook van deze kogelgaten', zegt Anbrar, wijzend naar de muur van haar school. 

In het westelijk deel van de stad Mosul, waar zware gevechten plaatsvinden, worden kinderen bewust gedood of verwond om vluchtende families te straffen. De afgelopen twee maanden zijn in dit deel van de stad al 23 kinderen gedood en 123 kinderen gewond geraakt.

Onvoorstelbaar geweld

'Kinderen in Irak zijn getuige van onvoorstelbaar geweld', zegt Peter Hawkins, directeur van UNICEF Irak. De verhalen van de gevluchte kinderen zijn vaak extreem en vol verschrikkingen.  Zo vertelt de 12-jarige Mohammed dat strijders een mes op zijn keel zetten om hem te vermoorden. Door zijn moeders smeekbede lieten de mannen hem uiteindelijk gaan. De 11-jarige Abdullah leidde een groep mannen naar het politiebureau, waar hij zag hoe ze zijn vader onthoofdden.

Met elk extra oorlogsjaar nemen de toekomstkansen voor de kinderen in Irak verder af. Nu er nog geen einde van het conflict in zicht is, roept UNICEF op om:

  • Het conflict te stoppen: de strijdende partijen zijn het de kinderen van Irak verschuldigd om een einde te maken aan het geweld.
  • Alle kinderen die getroffen zijn door het conflict toegang te geven tot humanitaire hulp en basale voorzieningen.
  • Een einde te maken aan de ernstige schendingen van kinderrechten, waaronder het doden, verwonden en rekruteren van kinderen.
  • Een einde te maken aan de aanvallen op de infrastructuur zoals scholen, ziekenhuizen en watersystemen.
  • Families de mogelijkheid te geven om naar veiliger gebieden te vluchten of juist om terug te keren naar hun huizen.
  • Kinderen die worden vastgehouden juridische bijstand en bescherming te bieden.
  • Te investeren in het verbeteren van onderwijs, gezondheidszorg en kinderbeschermingsdiensten.
  • Humanitaire hulp voor families in Irak (financieel) te blijven steunen.

Gerelateerd aan dit onderwerp