Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Alleenreizende kinderen op de vlucht hebben ons dringend nodig

20 juni 2017

Alleen al in 2016 kwamen er minstens 33.000 alleenreizende kinderen aan in Europa. Het werkelijke aantal ligt nog hoger en UNICEF maakt zich grote zorgen over de situatie van deze kwetsbare groep. 

Zaher (13) vluchtte zonder zijn ouders uit Afghanistan.

Zaher (13) vluchtte zonder zijn ouders uit Afghanistan.

Zaher (13) vluchtte zonder zijn ouders uit Afghanistan.

Help kinderen op de vlucht

Geef nu

Deze week bleek dat het aantal mensen op de vlucht wereldwijd met 65,6 miljoen een nieuw record heeft gebroken. Vanaf vandaag - Wereldvluchtelingendag - vragen we steun voor de kwetsbare groep kinderen die alleen naar Europa reist. 

'Kinderen gaan noodgedwongen alleen op reis', zegt Gerrit van den Berg van UNICEF Nederland. Hij is net terug uit Servië, waar hij een 13-jarige jongen sprak die zonder zijn ouders uit Afghanistan is gevlucht. 'Onderweg is hij beroofd en nu is hij gestrand aan de rand van Europa. Hij is één van de vele kinderen die alleen op de vlucht zijn. Zij hebben onze steun hard nodig.'

Pleiten bij de EU en G20

Deze weken wordt er in diverse Europese steden gesproken over structurele oplossingen voor de vluchtelingencrisis. Helaas gaan de gesprekken nauwelijks over de bescherming en opvang van vluchtelingen. UNICEF pleit daarom in Brussel bij de EU voor een betere bescherming en doet een dringend beroep op premier Rutte om in EU-verband en ook bij de G20 op 7 en 8 juli te pleiten voor een verbetering van de situatie van kinderen die alleen of met hun ouders op de vlucht zijn. 'Terwijl regeringsleiders onvoldoende stappen zetten om bescherming en voorzieningen beter te organiseren, zet UNICEF zich in om de kinderen te helpen op plekken waar ze gestrand zijn', zegt Van den Berg.

In vier Europese landen (Griekenland, Italië, Bulgarije en Spanje) kwamen in 2016 100.000 vluchtelingen- en migrantenkinderen aan. Daarvan reisde een derde alleen. Bovendien zijn veel kinderen alleen gestrand in landen zoals Servië. 'Juist de groep alleenreizende kinderen aan de randen van Europa willen we niet vergeten. Ze hebben een onzekere toekomst en hebben onderweg ontzettend veel meegemaakt. Ook deze kinderen hebben het recht om simpelweg kind te kunnen zijn.'

Zo helpt UNICEF alleenreizende kinderen op de vlucht

De hulp aan kinderen op de vlucht in Europa bestaat uit verschillende onderdelen. Een paar voorbeelden.

  • We ondersteunen voogden/maatschappelijk werkers in diverse landen, zodat alleenreizende kinderen een volwassene hebben die zich over hen ontfermt.
  • Aan boord van schepen van de Italiaanse kustwacht helpen we bij de eerste opvang van kinderen.
  • Ook verspreiden we basisbenodigdheden, zoals kinderkleding en hygiënepakketten.
  • We richten ruimtes in waar moeders hun jonge kinderen kunnen verzorgen. Bij vluchtelingen- en migrantencentra zorgen we voor kindvriendelijke ruimtes, waar kinderen kunnen spelen, zich kunnen ontspannen en leren. Deze activiteiten helpen hen om de vreselijke gebeurtenissen in hun thuisland en tijdens de vlucht te verwerken. Waar nodig worden kinderen doorverwezen naar gespecialiseerde hulp.
  • We geven samen met onze partners kinderen zo snel mogelijk onderwijs.

Voogden voor alleenreizende kinderen 

Gerrit sprak in Servië één van de voogden die daar via een lokale partner door UNICEF zijn aangesteld. 'In het asielcentrum waar hij en zijn collega werken zijn veel kinderen alleen. Ze kunnen bij hem terecht voor vragen en hij gaat met hen mee naar gesprekken met instanties. Zo’n vertrouwenspersoon is hard nodig.'

Voogden zijn ieder verantwoordelijk voor 60 tot 100 kinderen. Ze verwijzen kinderen zonodig door naar psychologische en medische zorg, vertellen hen over onderwijsmogelijkheden en activiteiten en geven uitleg over de procedures en opties die de kinderen hebben. Van den Berg: 'Dat is voor deze kinderen cruciaal, maar dat de voogden naar hen luisteren en af en toe een arm om hen heenslaan is net zo belangrijk.' UNICEF wil graag meer voogden aanstellen, want het aantal kinderen per voogd is te hoog. 'Daarnaast willen we ook meer kinderen onderwijs bieden. UNICEF zet alles op alles om ervoor te zorgen dat kinderen op de vlucht gerichte aandacht en ondersteuning krijgen.'

Wil je helpen?

Steun ons met een eenmalige gift, zodat we meer kinderen op de vlucht de zorg en bescherming kunnen geven die ze zo hard nodig hebben. Alvast bedankt voor je steun!

Help kinderen op de vlucht

Geef nu