Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Raqqa onder vuur: situatie voor kinderen is nijpend

15 juni 2017

Kinderen die de Syrische stad Raqqa zijn ontvlucht, verblijven in karig ingerichte vluchtelingenkampen. Overdag is het er heet, 's nachts ijskoud. Samen met onze partners doen we alles wat in onze macht ligt om hen te helpen.

Een peuter krijgt op 22 mei 2017 een inenting tegen mazelen in vluchtelingenkamp Mabrouka. Met hulp van UNICEF zijn rond Raqqa bijna 60.000 kinderen onder de vijf jaar ingeënt tegen de belangrijkste kinderziektes. Voor de oorlog in Syrië bedroeg het vaccinatiepercentage 80 procent, in 2015 was dit gedaald tot 41 procent.

Een peuter krijgt op 22 mei 2017 een inenting tegen mazelen in vluchtelingenkamp Mabrouka. Met hulp van UNICEF zijn rond Raqqa bijna 60.000 kinderen onder de vijf jaar ingeënt tegen de belangrijkste kinderziektes. Voor de oorlog in Syrië bedroeg het vaccinatiepercentage 80 procent, in 2015 was dit gedaald tot 41 procent.

Een peuter krijgt op 22 mei 2017 een inenting tegen mazelen in vluchtelingenkamp Mabrouka. Met hulp van UNICEF zijn rond Raqqa bijna 60.000 kinderen onder de vijf jaar ingeënt tegen de belangrijkste kinderziektes. Voor de oorlog in Syrië bedroeg het vaccinatiepercentage 80 procent, in 2015 was dit gedaald tot 41 procent.

Tienduizenden kinderen in Raqqa kunnen door de gevechten geen kant uit, ziekenhuizen en scholen liggen onder vuur. Ongeveer 80.000 kinderen zijn met hun families op de vlucht geslagen en verblijven in kampen en provisorisch opgezette onderkomens. Een van die kampen is op 50 kilometer afstand van Raqqa te vinden in Ain Issa, waar meer dan 6.000 mensen in tentjes wonen. Nog eens duizenden andere Syriërs bivakkeren buiten het kamp en hun aantal groeit met de dag.

Een UNICEF-medewerker onderzoekt in kamp Ain Issa een baby op ondervoedingsverschijnselen. Met therapeutische voeding kunnen ondervoede kinderen snel weer aansterken.

Een UNICEF-medewerker onderzoekt in kamp Ain Issa een baby op ondervoedingsverschijnselen. Met therapeutische voeding kunnen ondervoede kinderen snel weer aansterken.

Een UNICEF-medewerker onderzoekt in kamp Ain Issa een baby op ondervoedingsverschijnselen. Met therapeutische voeding kunnen ondervoede kinderen snel weer aansterken.

“De kinderen zitten vast in afschuwelijk geweld. Niemand weet hoe dit afloopt”

Ershad Karim, UNICEF Syrië
UNICEF brengt elke dag 975.000 liter drinkwater naar vluchtelingenkampen in de buurt van Raqqa. Kamp Ain Issa hoort daar ook bij; de bewoners kunnen dagelijks rekenen op 50.000 liter water.

UNICEF brengt elke dag 975.000 liter drinkwater naar vluchtelingenkampen in de buurt van Raqqa. Kamp Ain Issa hoort daar ook bij; de bewoners kunnen dagelijks rekenen op 50.000 liter water. Daarnaast hebben we samen met onze partners honderd latrines aangelegd en 48 douches. Hygiëne heeft hoge prioriteit.

UNICEF brengt elke dag 975.000 liter drinkwater naar vluchtelingenkampen in de buurt van Raqqa. Kamp Ain Issa hoort daar ook bij; de bewoners kunnen dagelijks rekenen op 50.000 liter water. Daarnaast hebben we samen met onze partners honderd latrines aangelegd en 48 douches. Hygiëne heeft hoge prioriteit.

Mohammad (rechts) en zijn gezin deden er twee dagen over om in kamp Ain Issa te komen.

Mohammad (rechts) en zijn gezin deden er twee dagen over om in kamp Ain Issa te komen.

Mohammad (rechts) en zijn gezin deden er twee dagen over om in kamp Ain Issa te komen.

“Kinderen betalen een zware prijs voor wat volwassenen aanrichten. Het is vreselijk wat daar nu gebeurt.”

Ershad Karim, UNICEF Syrië

Voor het leven gebrandmerkt

In het Algemeen Dagblad verscheen vandaag een artikel over de kinderen van Raqqa, geschreven door Hans van Zon. De op deze pagina geplaatste quotes van Ershad Karim zijn ook hieruit afkomstig. Uit het verhaal blijkt dat kinderen die in Raqqa opgroeien nog een zeer lange weg hebben te gaan: 'De kinderen van Raqqa zijn geen gewone kinderen. Zij hebben onder Islamitische Staat heel ander onderwijs genoten, werden klaargestoomd om de volgende generatie terroristen te worden.' 

Help de kinderen uit Raqqa

Samen met onze partners helpen we kinderen en hun families die Raqqa ontvluchten. Ze krijgen van ons niet alleen schoon water en vaccinaties, maar ook onderwijs. We delen bijvoorbeeld meer dan 11.000 schooltassen uit en plaatsen tijdelijke scholen voor ruim 3.000 kinderen. Ook krijgen ze van ons kleding en psychosociale hulp. De nood is alleen zo hoog, dat we jouw steun dringend nodig hebben. Kunnen we op je rekenen, zodat we alle kinderen die Raqqa ontvluchten kunnen helpen?