Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kinderen moeten klasgenoten hebben, geen collega's!

12 juni 2017

Het hele schooljaar renden kinderen voor hun leeftijdsgenoten in Ivoorkust. Op 12 juni, de Internationale Dag tegen Kinderarbeid, maakte UNICEF ambassadeur Nicolette van Dam het ingezamelde bedrag van 262.817,43 euro bekend bij de allereerste loop in het Haagse bos.

Ambassadeur Nicolette van Dam maakte het ingezamelde bedrag van 262.817,43 euro bekend bij de allereerste loop in het Haagse bos.

Ambassadeur Nicolette van Dam maakte het ingezamelde bedrag van 262.817,43 euro bekend bij de allereerste loop in het Haagse bos.

Ambassadeur Nicolette van Dam maakte het ingezamelde bedrag van 262.817,43 euro bekend bij de allereerste loop in het Haagse bos.

De 300 scholieren die vandaag aanwezig waren in het Haagse Bos hebben gezweet, gerend en waren trots om het totaalbedrag te mogen onthullen.

Sponsorloop

Tijdens diverse UNICEF lopen door heel Nederland liepen kinderen het afgelopen schooljaar tegen kinderarbeid. 'We kunnen niet toekijken en niets doen', vindt Nicolette van Dam. Daar is de zevenjarige Suus het ook mee eens: 'Ik heb pijn aan mijn heup van al het rennen, maar dat is het wel meer dan waard.' Ook de tienjarige Diraino is blij dat hij heeft meegedaan: 'Ik hoop dat kinderarbeid stopt en dat zij spullen krijgen om mee te spelen en te leren.'

Tijdens diverse UNICEF lopen door heel Nederland liepen kinderen het afgelopen schooljaar tegen kinderarbeid.

Tijdens diverse UNICEF lopen door heel Nederland liepen kinderen het afgelopen schooljaar tegen kinderarbeid.

Tijdens diverse UNICEF lopen door heel Nederland liepen kinderen het afgelopen schooljaar tegen kinderarbeid.

Internationale Dag tegen Kinderarbeid

Op de Internationale Dag tegen Kinderarbeid wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor kinderen die werk doen dat schadelijk is voor hun gezondheid of ontwikkeling. Mark Wijne, kinderarbeid expert bij UNICEF: 'In totaal zijn er over de hele wereld ruim 168 miljoen kinderarbeiders. Ze werken in de landbouw, als huissloven, in steengroeven en goudmijnen, in de seksindustrie, op plantages of in fabrieken. Kinderarbeid berooft kinderen van hun kindertijd en hun recht op scholing. Daarnaast is het zeer schadelijk voor hun lichamelijke en geestelijke gezondheid.'

Ivoorkust

UNICEF gaat het geld dat dit jaar is opgehaald met de lopen besteden aan projecten in Ivoorkust. Hier werken 1,4 miljoen kinderen tussen de 5 en 17 jaar als kinderarbeider. Ivoorkust is de grootste producent van cacao ter wereld, ongeveer een derde van de wereldproductie komt uit dit West-Afrikaanse land. 

Toekomst

Wereldleiders spraken in 2015 af dat alle vormen van kinderarbeid in 2025 de wereld uit moet zijn.

Op de gespannen waslijn bij de Haagse Bosloop konden de kinderen een boodschap achterlaten voor hun leeftijdsgenoten in Ivoorkust en tegen kinderarbeid. Teksten als: ‘Wij zijn tegen kinderarbeid’ en 'Ik wens dat ieder kind alles kan leren en alles kan doen wat hij of zij wilt én niet hoeft te werken', werden hier achtergelaten.

Op de gespannen waslijn bij de Haagse Bosloop konden de kinderen een boodschap achterlaten voor hun leeftijdsgenoten in Ivoorkust en tegen kinderarbeid.

Op de gespannen waslijn bij de Haagse Bosloop konden de kinderen een boodschap achterlaten voor hun leeftijdsgenoten in Ivoorkust en tegen kinderarbeid.

Gerelateerd aan dit onderwerp