Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Gevlucht uit Raqqa

12 juni 2017

De 19-jarige Reem moest er lang over nadenken voordat ze de moeilijke beslissing nam om te vluchten uit de door IS veroverde stad Raqqa. Het was net voor middennacht toen ze haar tien maanden oude dochtertje en een paar bezittingen pakte om een zware en gevaarlijke reis te beginnen.

Tienduizenden mensen zijn de afgelopen weken uit Raqqa gevlucht

Tienduizenden mensen zijn de afgelopen weken uit Raqqa gevlucht

Tienduizenden mensen zijn de afgelopen weken uit Raqqa gevlucht

Een onmogelijke keuze

Reem is een van de 40.000 mensen die de afgelopen weken Raqqa is ontvlucht. Het geweld in de stad is de laatste weken toegenomen. Sinds november 2016 zijn door aanhoudend geweld meer dan 107.000 mensen ontheemd geraakt. Beschietingen en bombardementen hebben de stad en vele levens verwoest.

De inwoners van Raqqa hebben de afgelopen vier jaar enorm geleden. Door onveiligheid en restricties op humanitaire hulp zijn veel mensen al jarenlang niet bereikt met eerste levensvoorzieningen. Het laatste konvooi bereikte Raqqa in oktober 2013. Inmiddels zijn producten bijna onbetaalbaar geworden.

Dat is niet het enige: ‘In mijn stad zijn pen en papier verbannen’, vertelt Reem. ‘Vrouwen en hun pasgeboren baby’s sterven omdat ze thuis moeten bevallen zonder medische hulp. Kinderen stappen op mijnen of worden gerekruteerd door extremisten. Zij worden naar hun familie teruggebracht in doodskisten. Dit is niet het leven dat ik wil voor mijn dochter.’

'Ik moest een onmogelijke keuze maken’, legt Reem uit. ‘Of mijn dochter laten opgroeien zonder onderwijs en gezondheidszorg, of de gevaarlijke vlucht ondernemen’.

Veel gevluchte mensen hadden niet meer bij zich dan de kleren die ze aanhadden.

Veel gevluchte mensen hadden niet meer bij zich dan de kleren die ze aanhadden.

Veel gevluchte mensen hadden niet meer bij zich dan de kleren die ze aanhadden.

Een gevaarlijke reis

Samen met haar buren vluchtten Reem en haar dochter Sadil weg uit Raqqa, naar de woestijn ten westen van de stad. Hier sloegen ze hun kamp op. Twee dagen later vervolgden ze hun tocht te voet.

‘We moesten door een mijnenveld lopen’, vertelt Reem, terwijl ze zich de angstige momenten van de reis herinnert. ‘Ik droeg mijn dochtertje en dacht bij elke stap dat we zouden omkomen door een exploderende mijn.’

De groep moest vervolgens door een lange, donkere tunnel gevuld met water waden. Drie uur lang liepen ze gebukt, met water dat tot hun middel kwam. ‘Ik moest constant opletten dat mijn kindje geen water binnenkreeg. Ze huilde urenlang en viel toen in slaap, uitgeput.’

Toen Reem en haar reisgenoten eindelijk de veiligheid van het opvangkamp Mabrouka bereikten bleek de ellende nog niet voorbij te zijn. Het kamp had veel te weinig middelen om de 2.000 ontheemde families die er werden opgevangen te kunnen voorzien van voedsel en water. Tien dagen lang was er onvoldoende eten en drinken voor Reem’s groep. Er was geen onderdak, ze moesten buiten slapen zonder deken.

Er is een groot tekort aan voedsel, drinkwater en dekens voor de gevluchte families.

Er is een groot tekort aan voedsel, drinkwater en dekens voor de gevluchte families.

Er is een groot tekort aan voedsel, drinkwater en dekens voor de gevluchte families.

Een nieuw leven

Afgelopen week bereikten Reem en baby Sadil de stad Qamishli, bij de Turkse grens. Hier wil Reem een nieuw leven opbouwen. ‘Ik wil dat de hele wereld weet hoeveel we hebben geleden, maar ik wil ook dat men weet dat we hier een nieuw leven gaan beginnen’, vertelt Reem met een glimlach. ‘Ik ga hier weer naar school, en daarna misschien naar de universiteit. Ik zal mijn dromen bereiken.’

UNICEF werkt dag en nacht om de families die uit Raqqa gevlucht zijn te bereiken met humanitaire hulp. Dagelijks brengen we 975.000 liter drinkwater naar 120.000 ontheemden in kampen rondom Raqqa, waaronder het opvangkamp Mabrouka waar Reem verbleef. Daarnaast zorgen we voor toiletten, douches en wateropslagtanks in de kampen.

Mobiele klinieken worden ingezet om zwangere vrouwen, moeders en kinderen te bereiken met basis gezondheidszorg. In deze klinieken worden kinderen ingeënt tegen mazelen en polio, en krijgen ondervoede kinderen voedingssupplementen. In speciale 'Child-Friendly Spaces' kunnen kinderen tot rust komen en gewoon weer even kind zijn.

Toch is al deze hulp niet genoeg. De gevluchte families uit Raqqa hebben zoveel meer nodig. 

Gerelateerd aan dit onderwerp