Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Alarmerende berichten over kinderen in Mosul

8 juni 2017

UNICEF heeft alarmerende berichten ontvangen over volwassenen en kinderen die worden gedood in het westelijk deel van de Iraakse stad Mosul. In een aantal gevallen werden mensen gedood terwijl ze het geweld in de stad probeerden te ontvluchten.

Jongetje loopt langs ontheemden in een opvangkamp ten zuiden van Mosul

Jongetje loopt langs ontheemden in een opvangkamp ten zuiden van Mosul

Jongetje loopt langs ontheemden in een opvangkamp ten zuiden van Mosul

‘Kinderen worden vermoord, verwond en gebuikt als menselijk schild’, zegt Peter Hawkins, UNICEF directeur in Irak. ‘Ze worden geconfronteerd met extreem geweld dat geen mens ooit zou moeten meemaken. In sommige gevallen hebben kinderen zelfs deel moeten nemen aan de gevechten.’

Ongeveer 100.000 meisjes en jongens verblijven momenteel in onveilige delen van de stad. Veel kinderen bevinden zich te midden van hevige gevechten. Zolang de gevechten doorgaan wijst UNICEF alle partijen erop dat kinderen moeten worden beschermd tegen geweld, conform het internationaal humanitair recht.

‘Aan aanvallen op burgers en burgerdoelen zoals ziekenhuizen, scholen, huizen en watersystemen moet onmiddellijk een einde komen’, aldus Hawkins.

Op blote voeten in de modder

Bescherming

UNICEF wil ervoor zorgen dat kwetsbare kinderen, waaronder kinderen die op de vlucht zijn, worden beschermd. We willen onder andere:

  • Kinderen die hun ouders zijn kwijtgeraakt herenigen met familieleden.
  • Kinderen die worden vastgehouden door nationale veiligheidstroepen juridische bijstand geven.
  • Kinderen met psychosociale zorg ondersteunen.

Daarnaast zorgen we ervoor dat humanitaire goederen, waaronder drinkwater en hygiëne-items, worden verspreid langs de routes die veel door ontheemden worden gebruikt. In de opvangkampen verzorgen we voedsel, medische zorg, drinkwater en hygiënepakketten voor families.

Gerelateerd aan dit onderwerp