Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Tenminste 2,7 miljoen kinderen wonen in tehuizen

2 juni 2017

Tenminste 2,7 miljoen kinderen leven wereldwijd in kindertehuizen. Deze cijfers lijken slechts het topje van de ijsberg: er zitten grote gaten in de data uit de meerderheid van de onderzochte landen. Het is voor het eerst dat zo systematisch is onderzocht hoeveel kinderen in tehuizen verblijven.

De meeste kinderen die in tehuizen verblijven komen uit Centraal- en Oost-Europa

De meeste kinderen die in tehuizen verblijven komen uit Centraal- en Oost-Europa

De meeste kinderen die in tehuizen verblijven komen uit Centraal- en Oost-Europa

De nieuwe cijfers zijn gebaseerd op data uit 140 landen. De meeste kinderen die in tehuizen verblijven komen uit Centraal- en Oost-Europa. Daar leven 666 op de 100.000 kinderen in tehuizen. Dat is vijf keer meer dan het wereldwijde gemiddelde van 120 per 100.000.

De meeste kinderen zijn in kindertehuizen terechtgekomen vanwege armoede, omdat ouders financieel niet meer voor hun kinderen kunnen zorgen. Sommige tehuizen spelen hier op in door actief kinderen te werven uit arme families.

Waar ouders denken dat hun kind meer kansen krijgt, dreigt er vaak een gevaar van (seksueel) misbruik, kinderarbeid en zelfs kinderhandel. De scheiding van de familie kan ook de sociale, fysieke, intellectuele en emotionele ontwikkeling van kinderen schaden.

UNICEF pleit ervoor dat kinderen op kunnen groeien in een veilige en stabiele omgeving. Bij voorkeur bij hun ouders of verzorgers of, wanneer dit door omstandigheden niet mogelijk is, in kleinschalige alternatieve opvang.

Gerelateerd aan dit onderwerp