Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

DCHI-dag: Inspiratie voor humanitaire innovatie

2 juni 2017

Op donderdag 1 juni kwamen de leden van de ‘Dutch Coalition for Humanitarian Innovation’ bijeen. Samen ontwikkelen de leden van de DCHI innovatieve oplossingen om de impact van humanitaire noodhulp zo groot mogelijk te maken en daarbij kosten zoveel mogelijk te verlagen.

De dag stond bol van inspirerende presentaties

De dag stond bol van inspirerende presentaties

De dag stond bol van inspirerende presentaties

De DCHI bestaat uit 120 Nederlandse samenwerkende partners, vanuit 75 verschillende overheidsinstanties, kennisinstituten, universiteiten, bedrijven en humanitaire hulporganisaties. UNICEF is een van hen.

Maximale impact bij het geven van noodhulp

Tijdens het evenement werd teruggeblikt op de resultaten van het eerste bestaansjaar, én er werd een stip op de horizon gezet. Door de grote inhoudelijke verschillen tussen de betrokken organisaties was het dagprogramma veelzijdig. VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer verwelkomde iedereen, waarna Jelte van Wieren van het Ministerie van Buitenlandse Zaken samen met voorzitter van de DCHI - Gijs de Vries van het Rode Kruis, illustreerde hoe hard innovatief denken nodig is om aan veranderingen in de samenleving te voldoen. Efficiëntie en een zo effectief mogelijk gebruik van de beschikbare middelen om maximale impact te hebben bij een noodhulpsituatie staan daarbij voorop.   

Projecten voor verbetering

Vervolgens was het tijd voor verschillende presentaties over projecten binnen de DCHI. 'Om ervoor te zorgen dat innovatie echt impact heeft moet je goed begrijpen wat de zogenaamde "bottlenecks" zijn waar je mee te maken krijgt in noodhulpsituaties', legde Prof. Dr. Bartel Van de Walle van de Technische Universiteit Delft uit. De ‘DCHI Quick Scan’ zou hiervoor een uitkomst bieden. Deze scan kan binnen 72 uur na een ramp de humanitaire behoeftes in kaart brengen. Ook de project ‘Nomads’ – een informatieplatform om vluchtelingen te helpen,  kwam aan bod, en Majoor Generaal Martin Wijnen van het Koninklijke Landmacht legde uit hoe het project ‘Fieldlab Smart Base’ kan bijdragen  tijdens humanitaire hulp, en vice versa. Tot slot legde Claire Barnhoorn uit hoe ze samen met de DCHI een archief voor noodhulpmiddelen heeft ontwikkeld, zodat de juiste middelen, op het juiste moment zo effectief mogelijk kunnen worden ingezet.

Volop inspiratie

Het verdere dagprogramma bestond uit een uitgebreide informatiemarkt met een toelichting op verschillende andere innovatieve projecten binnen de DCHI. Van water maken uit lucht, tot de productie van kunststof uit urine. De DCHI heeft volop inspiratie voor een innovatieve toekomst van humanitaire hulp.

Meer informatie over de DCHI

Gerelateerd aan dit onderwerp