Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Cholera in Jemen

1 juni 2017

Het gezondheidssysteem in Jemen staat op instorten. Met de huidige cholera-uitbraak komt het systeem nog verder onder druk te staan. In de afgelopen drie dagen is het aantal verdachte cholera-gevallen met 10.000 gestegen, naar 65.300 gevallen. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk nog veel hoger.

Kinderen worden behandeld in een ziekenhuis in Sana'a, de hoofdstad van Jemen

Kinderen worden behandeld in een ziekenhuis in Sana'a, de hoofdstad van Jemen

Kinderen worden behandeld in een ziekenhuis in Sana'a, de hoofdstad van Jemen

Cholera

In slechts een maand tijd heeft cholera aan tenminste 532 mensen het leven gekost, waaronder 109 kinderen. Elke dag melden zich meer dan duizend kinderen die last hebben van waterige diarree bij gezondheidscentra.

UNICEF heeft drie vliegtuigen vol met levensreddende middelen naar het door conflict verscheurde land gestuurd. Met deze medicijnen, oral rehydratation salts (ORS) en hygiëne kits kunnen we de komende dagen meer dan 50.000 patiënten behandelen. Maar de behoeften zijn enorm, er is een groot gebrek aan medicijnen en medische apparatuur.

Het gezondheidssysteem in Jemen staat op instorten.

Het gezondheidssysteem in Jemen staat op instorten.

Het gezondheidssysteem in Jemen staat op instorten.

Humanitaire catastrofe

‘Als er niets gebeurt zullen meer dan 27 miljoen Yemeni’s worden getroffen door een humanitaire catastrofe. De grootste slachtoffers van deze, door de mens veroorzaakte, tragedie zijn de kinderen’, vertelt Meritxell Relaño, directeur van UNICEF Jemen. ‘De internationale gemeenschap moet zorgen voor langetermijnoplossingen, zoals een investering in water- en sanitaire voorzieningen, anders zullen uitbraken van dodelijke ziektes blijven voorkomen.’

Doordat Jemen’s waterzuiveringsinstallaties bijna niet meer werken is het drinkwater zwaar vervuild. Twee op de drie mensen in Jemen hebben geen toegang tot schoon drinkwater. De helft van de ziekenhuizen en klinieken zijn gesloten en medisch personeel heeft al acht maanden geen salaris ontvangen. Met de huidige cholera-uitbraak komt het systeem nog meer onder druk te staan.

UNICEF en partners werken dag en nacht om kinderen te behandelen. We ondersteunen meer dan 200 centra waar patiënten terecht kunnen voor onmiddellijke medische zorg.  Daarnaast leveren we schoon drinkwater en desinfecteren we putten en waterreservoirs. Huishoudens krijgen voorlichting over hygiëne en worden voorzien van zeep en waterzuiveringstabletten.

Help een kind als Yahya

Doneer nu

Gerelateerd aan dit onderwerp