Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

2,4 miljoen kinderen ontheemd in Syrië

30 mei 2017

Sinds het begin van het conflict in Syrië hebben miljoenen mensen hun huis moeten ontvluchten. Een deel van hen vlucht naar het buitenland, maar de meeste mensen blijven in Syrië zelf. In totaal zijn 6,5 miljoen mensen ontheemd geraakt, waaronder 2,4 miljoen kinderen. Deze kinderen hebben vaak geen toegang tot onderwijs of gezondheidszorg. 

De 9-jarige Sidal en haar broertje zitten in de truck die tijdelijk hun huis is.

De 9-jarige Sidal en haar broertje zitten in de truck die tijdelijk hun huis is.

De 9-jarige Sidal en haar broertje zitten in de truck die tijdelijk hun huis is.

Een vallei in Dar’a

In een vallei niet ver van de Syrische stad Dar'a staan witte tenten en half afgebouwde gebouwen verspreid over het landschap. Hier hebben ongeveer 2.500 mensen hun toevlucht gezocht, op de vlucht voor bomaanslagen en beschietingen. Maar zelfs op deze vredige plek is het niet altijd veilig. ‘We zorgen ervoor dat onze onderkomens niet te dicht op elkaar staan, zo voorkomen we dat er veel slachtoffers vallen wanneer we beschoten worden’, legt een bewoner uit.

Drie maanden geleden werden de families uit hun huizen verdreven toen het geweld in Dar'a oplaaide. Sindsdien wonen ze hier, in de wildernis en wachten ze tot het weer veilig is om terug naar huis te keren.

'We sliepen toen ons huis werd gebombardeerd', vertelt de 9-jarige Sidal. Ze herinnert zich het moment dat ze haar huis moest ontvluchten als de dag van gister. 'Mijn familie en ik vertrokken onmiddellijk en deze truck werd ons nieuwe huis', voegt ze eraan toe, terwijl ze uit de achterkant van de geparkeerde truck kijkt.  Nour Al-Huda, Sidal's jongere zus, voegt toe: ‘We vinden het hier niet leuk omdat het te krap en heet is. Het is ook erg eng in de nacht.'

2,4 miljoen Syrische kinderen zijn ontheemd geraakt. 

2,4 miljoen Syrische kinderen zijn ontheemd geraakt. 

2,4 miljoen Syrische kinderen zijn ontheemd geraakt. 

Terug naar huis en naar school

Sinds hun vlucht kunnen veel kinderen in de vallei niet meer naar school. De 11-jarige Marwa heeft al een jaar geen onderwijs meer gevolgd. ‘Ik wil niet nog een jaar verliezen, ik wou dat ik terug naar mijn huis en school kon’, vertelt ze angstig. Marwa is niet de enige die er zo over denkt. Wanneer je met de kinderen in Syrië spreekt hoor je telkens dezelfde wens: Terug naar huis en naar school.

Het is een enorme uitdaging om voor onderwijs te zorgen in deze afgelegen en vaak onveilige gebieden. UNICEF zet waar mogelijk noodlokalen en scholen op. Hier zijn kinderen veilig en kunnen ze weer even onbezorgd spelen en leren.

Naast onderwijs is er ook een groot gebrek aan medische zorg. Veel jonge kinderen worden niet meer ingeënt tegen ziektes zoals mazelen en polio. Daarom wordt er deze week een landelijke vaccinatiecampagne georganiseerd. 8.000 gezondheidsmedewerkers zullen de komende dagen twee miljoen kinderen inenten tegen mazelen.

Laat Syrische kinderen leren

Doneer nu

Gerelateerd aan dit onderwerp