Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Gezondheidszorg in DR Congo verslechterd door geweld

29 mei 2017

Door conflicten in delen van de Democratisch Republiek Congo hebben veel kinderen geen toegang tot gezondheidszorg. Dokter Moïse werkt in de regio Kasaï. Tijdens de gevechten die in dit gebied plaatsvonden werden 8 van de 15 gezondheidscentra geplunderd. Hoewel het lokale ziekenhuis wel werd gespaard, staan door de verslechtering van de zorg de levens van 400.000 kinderen op het spel. 

Jongetje krijgt polio vaccin in de Democratische Republiek Congo

Jongetje krijgt polio vaccin in de Democratische Republiek Congo

Jongetje krijgt polio vaccin in de Democratische Republiek Congo

Sinds augustus 2016 wordt de Kasaï regio, een van de armste delen van de Democratische Republiek Congo, getroffen door conflict. Door het  aanhoudende geweld is het voor de lokale bevolking extra moeilijk om voedsel te verbouwen. Levensmiddelen zijn schaars. Veel families hebben moeten vluchten en leven nu in slechte omstandigheden.

Meer dan een op de tien kinderen in deze regio sterft voor hun vijfde verjaardag door gebrek aan adequate gezondheidszorg. De helft van de kinderen leidt aan chronische ondervoeding, waardoor dwerggroei kan optreden. In de afgelopen maanden heeft het aanhoudende conflict deze situatie verder verergerd.

Noodprogramma

Als gevolg van de verslechtering van de zorg in Kasaï, heeft UNICEF een noodprogramma opgezet. Dit programma zorgt ervoor dat de kinderen die in dit gebied wonen, toegang hebben tot basisgezondheidszorg. ‘De steun van UNICEF heeft veel kinderen geholpen,’ zegt Dr. Moïse. ‘We waren in staat om kinderen tegen polio en mazelen te vaccineren, ondervoede kinderen te behandelen, medisch personeel te trainen en de infrastructuur te herstellen.’

‘Onze prioriteit de komende weken is om duizenden ernstig ondervoede kinderen te bereiken,’ zegt Tajudeen Oyewale, arts en adjunct-directeur van UNICEF DR Congo. ‘Toch is het werk niet makkelijk: de onzekerheid in deze afgelegen gebieden maakt ons werk een moeilijke onderneming.’

Een moeder krijgt een gezondheidspakket. Hierin zitten medicijnen om kinderen te behandelen tegen veelvoorkomende kinderziektes.

Een moeder krijgt een gezondheidspakket. Hierin zitten medicijnen om kinderen te behandelen tegen veelvoorkomende kinderziektes.

Een moeder krijgt een gezondheidspakket. Hierin zitten medicijnen om kinderen te behandelen tegen veelvoorkomende kinderziektes.

Ebola

Naast de verslechtering van de gezondheidszorg door geweld, is in de Democratisch Republiek Congo ook Ebola geconstateerd. Oyewale bezocht vorige week het Ebola verzorgingscentrum in Likati. In dit gebied, gelegen in het noorden van de Democratisch Republiek Congo, zijn al drie mensen gestorven aan de ziekte.

Gelukkig weten de lokale medewerkers goed hoe ze met de situatie moeten omgaan. Mensen die lijden aan een actieve vorm van Ebola liggen in afgebakende gebieden, waar ze beperkt contact hebben met de buitenwereld. Ook wordt er streng gelet op de hygiëne: iedereen moet gelijk bij binnenkomst zijn handen wassen.

‘Het goede nieuws is dat, in dit stadium, een quarantaine waarschijnlijk niet noodzakelijk is, omdat het verzorgingsteam goed heeft gehandeld als het gaat om het identificeren van de personen die blootgesteld zijn aan Ebola,’ aldus Oyewale.

UNICEF heeft chloortabletten, zeep en hygiënepakketten naar Likati gestuurd. Deze goederen zullen het risico op besmetting met Ebola verkleinen.

Gerelateerd aan dit onderwerp