Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Concrete actie voor kinderen op de vlucht hard nodig

29 mei 2017

In het afgelopen weekend kwamen de leiders van de G7 (7 grote industrielanden) bij elkaar om over de belangrijkste thema’s van de wereldpolitiek te spreken. UNICEF zette zich er in de afgelopen maanden voor in om de nood van kinderen op de vlucht op de agenda te krijgen. Het is cruciaal dat wereldleiders het eens zijn over uitgangspunten en een actieplan formuleren om kinderen op de vlucht beter te beschermen en perspectief te bieden.

Vader en zoon op weg naar een veilige plek.

Vader en zoon op weg naar een veilige plek.

Vader en zoon op weg naar een veilige plek.

Concrete actie

Duizenden Nederlanders steunden ons manifest met zes actiepunten. Wereldwijd lieten 2 miljoen mensen hun betrokkenheid blijken bij deze agenda. In Italië zelf was onze adjunct-directeur Justin Forsyth aanwezig om te pleiten voor kinderen op de vlucht. Tijdens de G7 was van nabij zichtbaar hoe extreem kwetsbare kinderen hun levens riskeren om een betere toekomst in Europa te vinden. UNICEF hoorde verhalen van verkrachtingen, martelingen en het verlies van levens van migranten en vluchtelingen onderweg naar Europa.

De wereldleiders spraken over het thema migratie en bevestigden in hun slotverklaring de verantwoordelijkheid voor het beschermen van vluchtelingen en migranten en noemden met name de meest kwetsbaren waaronder (alleenreizende) kinderen. Gezien de ernst van de situatie moeten de G7 leiders hun woorden snel omzetten in concrete actie. Er moet nog veel gebeuren om kinderen veiligheid en perspectief te bieden.

UNICEF blijft pleiten bij politieke leiders om in eigen wetgeving en beleid meer te doen voor kinderen op de vlucht. We zetten ons ervoor in dat het thema op de agenda zal komen bij de G20 in juli en dat wereldleiders daar verdere stappen zullen zetten om de levens van kwetsbare kinderen te verbeteren.

Uw steun is daarbij hard nodig om politici te overtuigen van de noodzaak tot actie.

Kinderen in vluchtelingenkamp Idomeni in Griekenland.

Kinderen in vluchtelingenkamp Idomeni in Griekenland.

Kinderen in vluchtelingenkamp Idomeni in Griekenland.

UNICEF in actie voor kinderen op de vlucht

UNICEF helpt dagelijks kinderen op de vlucht op de plekken waar ze zich bevinden. In landen als Libanon, Jordanië, Syrië en Irak waar vele vluchtelingen en ontheemden wonen, verstrekt UNICEF schoon water, voeding, vaccinaties, medische zorg voor moeder en kind en ook psychosociale zorg en onderwijs.

Ook de vele kinderen die onderweg gestrand zijn zoals de kinderen in Balkanlanden als Servië, proberen we waar mogelijk iets van een normaal leven te bieden. In de opvangcentra zorgt UNICEF met partners voor speciale kindercentra zodat kinderen informeel onderwijs kunnen krijgen, dat ze kunnen spelen, sporten en ontspannen.

In Nederland heeft UNICEF in samenwerking met WarChild en Save the Children het initiatief genomen voor ‘TeamUp’ activiteiten waarmee asielkinderen zich ontspannen via sport en spel en hun psychosociale problemen kunnen verwerken. Zolang duurzame politieke oplossingen op zich laten wachten ondersteunt UNICEF kinderen om hen zo veel mogelijk veiligheid en perspectief te bieden.  

Meer lezen over ons werk voor kinderen op de vlucht

Gerelateerd aan dit onderwerp