Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Geen vrede en vooruitgang voor twee miljoen kinderen in Myanmar

23 mei 2017

Ruim 2 miljoen kinderen in Myanmar worden niet bereikt door vrede en vooruitgang. Met name in de deelstaten Rakhine, Shan, Kayin en Kachin zijn veel kinderen getroffen door geweld.

Meisje in myanmar

Myanmar is een van de grootste en armste landen in Azië. De bevolking bestaat uit honderden etnische groepen die meer dan zestig talen spreken. Myanmar is ook het land van grote veranderingen. Tot voor kort was een militair bewind aan de macht, sinds kort is er een democratische regering. Langzaam krabbelt het land op en wordt er meer geïnvesteerd in de sociale sectoren zoals onderwijs en zorg.

'Myanmar staat tegenover een ongelofelijke uitdaging. Alle kinderen in het land moeten de vruchten kunnen plukken van de vooruitgang in het land', zegt UNICEF adjunct-directeur Justin Forsyth. 'Veel kinderen worden nu nog niet bereikt, vooral als ze arm zijn of in conflictgebieden leven.'

2,2 miljoen kinderen in Myanmar zijn getroffen door geweld. Veel van hen gaan niet naar school.

2,2 miljoen kinderen in Myanmar zijn getroffen door geweld. Veel van hen gaan niet naar school.

2,2 miljoen kinderen in Myanmar zijn getroffen door geweld. Veel van hen gaan niet naar school.

Conflict

Jarenlang conflict heeft diepe sporen nagelaten in de levens van de 51 miljoen Myanmarezen. Nog steeds leven de inwoners van de deelstaten Rakhine, Shan, Kayin en Kachin in grote onzekerheid.

Er wordt geschat dat 2,2 miljoen kinderen in Myanmar getroffen zijn door het conflict. Zo zijn er momenteel alleen al in Rakhine State, in het zuidwesten van Myanmar, 120.000 mensen ontheemd geraakt. De meeste behoren tot de Rohingyas, een van de etnische groepen in het land. Zij worden opgevangen in kampen voor (binnenlandse) vluchtelingen. Ook in andere afgelegen gebieden zijn er gevechten tussen het overheidsleger en gewapende etnische organisaties.

Door conflict en armoede gaan meer dan 2 miljoen kinderen in Myanmar niet naar school. UNICEF zorgt er voor dat ook de meest kwetsbare kinderen de kans krijgen om onderwijs te volgen. Hierbij zorgen we niet alleen voor de basis benodigdheden, zoals schiften en pennen, maar proberen we ook het onderwijs kwalitatief beter en inclusiever te maken. Een van onze prioriteiten is vredesonderwijs; we willen door middel van onderwijs een brug slaan tussen de verschillende etnische en religieuze groepen in Myanmar. 

Vredesonderwijs: Onderwijs als brug tussen verschillende etnische en religieuze groepen in Myanmar.

Vredesonderwijs: Onderwijs als brug tussen verschillende etnische en religieuze groepen in Myanmar.

Vredesonderwijs: Onderwijs als brug tussen verschillende etnische en religieuze groepen in Myanmar.

Vredesconferentie

Op 24 mei wordt er een vredesconferentie gehouden in Myanmar. Een nieuwe kans om alle kinderen in Myanmar een vreedzame toekomst vol mogelijkheden te bieden.

UNICEF roept op om:

  • Vrede en sociale cohesie te versterken zodat kinderen kunnen worden bereikt met zorg, onderwijs en toekomstkansen.
  • Restricties op de levering van humanitaire hulp op te heffen en een einde te maken aan de rekrutering van kinderen in Kachin, Shan en het zuidoosten van het land.
  • Kinderen in Rakhine te beschermen tegen geweld, humanitaire hulp te leveren in de kampen voor binnenlandse vluchtelingen en duurzame oplossingen te zoeken voor de mensen die ontheemd zijn.
  • De bewegingsvrijheid van etnische en religieuze groepen in Rakhine niet in te perken, zodat ze zelf kunnen voorzien in hun levensonderhoud en hun kinderen naar school kunnen sturen.

Gerelateerd aan dit onderwerp