Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF verwelkomt de bevrijding van meer dan 80 Chibok girls

8 mei 2017

Zaterdag 6 mei zijn meer dan 80 meisjes in Chibok, in het noordoosten van Nigeria, bevrijd. Ruim drie jaar geleden werden zij door Boko Haram ontvoerd. UNICEF zorgt ervoor dat deze meisjes psychosociale zorg krijgen zodat ze hun trauma's kunnen verwerken.

UNICEF zorgt voor veilige plekken waar kinderen kunnen leren en spelen.

UNICEF zorgt voor veilige plekken waar kinderen kunnen leren en spelen.

UNICEF zorgt voor veilige plekken waar kinderen kunnen leren en spelen.

“Het is hartverwarmend dat de meisjes eindelijk kunnen terugkeren naar hun families. Zij hebben lang op deze dag gewacht”, zegt Pernille Ironside, waarnemend directeur van UNICEF Nigeria. “Ze staan nu voor een lang en moeilijk proces om hun leven weer op te pakken na het onbeschrijfelijke trauma dat zij hebben opgelopen door de daden van Boko Haram.”

UNICEF zal de Nigeriaanse autoriteiten ondersteunen bij de opvang en re-intgratie van de bevrijde kinderen. We zorgen ervoor dat de meisjes terug kunnen keren naar hun familie en dat ze de nodige medische en psychosociale zorg krijgen. 

De terugkeer naar hun familie en gemeenschap is een nieuwe beproeving voor de meisjes. Het komt voor dat slachtoffers van sekueel geweld worden gestigmatiseerd. Bovendien zijn kennissen en buren vaak bang dat de meisjes geïndoctrineerd zijn door Boko Haram en zodanig een bedreiging vormen. Deze vrees wordt aangewakkerd doordat Boko Haram kinderen, vooral meisjes, inzet bij zelfmoordaanslagen. Kinderen die verwekt zijn door seksueel geweld lopen een nog groter risico verstoten te worden, of slachtoffer te worden van geweld.

UNICEF roept Boko Haram op om alle gruweldaden tegen kinderen - zoals ontvoeringen, seksueel misbruik en gedwongen huwelijken - te stoppen. We zijn erg blij dat deze 80 meisjes hun vrijheid terug hebben gekregen. We blijven echter zeer bezorgd over de duizenden kinderen en vrouwen die nog steeds gevangen worden gehouden door Boko Haram. Er moet nog veel gebeuren om ook hen in veiligheid te brengen.

Gerelateerd aan dit onderwerp