Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Al 4.000 kindsoldaten bevrijd in de Centraal Afrikaanse Republiek

5 mei 2017

Het is niet alleen Bevrijdingsdag in Nederland, maar ook in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). Vandaag krijgen weer tientallen kindsoldaten hun vrijheid terug. De afgelopen twee jaar zijn al meer dan 4.000 kindsoldaten vrijgelaten in de Centraal Afrikaanse Republiek. 

Jongetje tijdens een bevrijdingsceremonie in de Centraal Afrikaanse Republiek

Jongetje tijdens een bevrijdingsceremonie in de Centraal Afrikaanse Republiek

Jongetje tijdens een bevrijdingsceremonie in de Centraal Afrikaanse Republiek

Twee jaar terug, op 5 mei 2015, werd onder toezicht van UNICEF een overeenkomst gesloten met de leiders van de gewapende groepen in de CAR: alle 6.000 tot 10.000 kindsoldaten in het land zouden hun vrijheid terugkrijgen. 

Bevrijdingsceremonie

Vandaag zal de bevrijding van kindsoldaten plaatsvinden in het zuidwesten van het land, niet ver van de grens met Congo. Diep verscholen in de jungle ligt het kamp van een van de gewapende groepen die de Centraal Afrikaanse Republiek onveilig maken. Achthonderd kinderen leven hier als kindsoldaat. Zij aan zij met volwassenen vechten de jongens met messen en geweren. Meisjes worden gedwongen seks te hebben of te trouwen met de strijders.

De kindsoldaten in deze regio behoren tot de Anti-Balaka groep. In tegenstelling tot de tegenstanders, vecht deze groep met machetes in plaats van Kalasjnikovs. De strijders dragen amuletten, waarvan ze geloven dat die hun beschermen tegen de kogels van de vijand.

De bevrijding vindt plaats tijdens een speciale ceremonie waar de kinderen door hun leiders heen worden geleid. In een symbolische speech wordt hen beloofd dat ze nooit meer gedwongen zullen worden om te vechten. De kinderen leggen om de beurt hun wapens en beschermingsamuletten af. Een symbolisch einde aan hun tijd als kindsoldaat en het begin van een lange reis terug naar het normale leven. 

Re-integratie traject

Met steun van de Nationale Postcode Loterij zorgen UNICEF en partners ervoor dat bevrijde kinderen een re-integratie traject volgen. Dit is hard nodig, want de jongens en meisjes hebben vaak verschrikkelijke dingen gezien en meegemaakt. We staan klaar om de kinderen op te vangen en hen de nodige medische en psychosociale zorg te bieden. Daarnaast krijgen ze de mogelijkheid om in te stromen op school of een beroepsopleiding te volgen.

Gerelateerd aan dit onderwerp