Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Emotionele schade bij kinderen in Europese vluchtelingenkampen

4 mei 2017

Wanhoop en voortdurende stress. Dat is waar duizenden vluchtelingenkinderen in Griekenland, Bulgarije, Hongarije en de Westelijke Balkan dagelijkse mee te maken hebben. De trage procedures om gezinnen te herenigen met familieleden in andere EU-landen zorgen voor veel onrust. 'Ook in Nederland duren de gezinsherenigingsprocedures nu langer.’

Door trage procedures moeten kinderen tot twee jaar wachten in Europese vluchtelingenkampen.

Door trage procedures moeten kinderen tot twee jaar wachten in Europese vluchtelingenkampen.

Door trage procedures moeten kinderen tot twee jaar wachten in Europese vluchtelingenkampen.

'We zien alleenstaande moeders en kinderen in Griekenland, Servië en Bulgarije die maanden of zelfs jaren hun echtgenoten en vaders niet hebben gezien’, vertelt Afshan Khan, UNICEF-coördinator vluchtelingen- en migrantencrisis in Europa. ‘De gezinsherenigingsprocedures verlopen traag. De onzekerheid of er inderdaad gezinshereniging kan plaatsvinden en wanneer veroorzaakt emotionele schade bij kinderen waar ze nog jarenlang last van kunnen hebben.'

EU-Turkije deal

In veel gevallen zijn de mannen als eerste van het gezin naar Europa gereisd. De rest van de familie volgt dan later. Maar door het sluiten van de ‘Balkan-route’ en de EU-Turkije deal stranden nu veel families in de doorreislanden. Vanuit die landen moeten ze een verzoek tot gezinshereniging aanvragen, een langdurig proces dat door de hoge werklast tussen de tien maanden en twee jaar kan duren. 

In cijfers

De meeste verzoeken komen uit Griekenland. In 2016 zijn vanuit Griekenland bijna 5000 gezinsherenigingsverzoeken gedaan, waarvan 700 door alleenreizende kinderen. Slechts 1107 aanvragers hadden succes en mochten in 2016 doorreizen naar hun bestemmingsland. Ondertussen is het aantal vluchtelingen en migranten in Griekenland, Hongarije en de Westelijke Balkan in het afgelopen jaar gegroeid met ongeveer zestig procent. Van 47.000 in maart 2016 naar bijna 80.000 in april 2017.

Psychosociale schade

'De situatie is vooral voor kinderen acuut,' waarschuwt Majorie Kaandorp, kinderrechtendeskundige bij UNICEF Nederland. Neem de vierjarige Ahmed uit Syrië die samen met zijn moeder in een Grieks vluchtelingenkamp woont. De jongen heeft de afgelopen drie jaar in tenten gewoond, ook ‘s winters. Zijn vader en broers kent hij niet meer. Kaandorp: 'Gezinnen bij elkaar houden is de beste manier om ervoor te zorgen dat kinderen beschermd worden.'

Achterstand IND

'Ook in Nederland duren de gezinsherenigingsprocedures nu langer,' zegt Kaandorp. 'Er zijn in 2016 en begin 2017 veel aanvragen gedaan voor asiel en nareis waardoor de IND een achterstand heeft.'  UNICEF pleit ervoor dat EU-landen, waaronder Nederland, meer vaart zetten achter de gezinsherenigingsprocedures om kwetsbare moeders en kinderen sneller uit hun benarde situatie te kunnen halen. UNICEF biedt de gestrande kinderen ondertussen psychologische en geestelijke hulp.

Gerelateerd aan dit onderwerp