Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Onderwijs een zonde?

1 mei 2017

In de regio rondom het Tsjaadmeer worden scholen aangevallen en kinderen ontvoerd. Inmiddels zijn 1.261 scholen gesloten en 19.000 leraren gevlucht.

Leraar Malam met een van zijn leerlingen op een schooltje in het Daresalam vluchtelingenkamp in Tsjaad.

Leraar Malam met een van zijn leerlingen op een schooltje in het Daresalam vluchtelingenkamp in Tsjaad.

Leraar Malam met een van zijn leerlingen op een schooltje in het Daresalam vluchtelingenkamp in Tsjaad.

‘Boko Haram vertelde ons dat onderwijs een zonde was, maar ik geloof dat elk kind het recht heeft om naar school te gaan. Alles wat ze leren zal ten goede komen aan hun leefomgeving.’ Dit zijn de krachtige woorden van leraar Malam Sani. Hij geeft les aan de eerste klas op een schooltje in het Daresalam vluchtelingenkamp in Tsjaad.

Het vluchtelingenkamp ligt vlakbij de frontlinie. Op weg naar school lopen kinderen langs velden die bezaaid zijn met mijnen. ‘Kinderen zijn erg nieuwsgierig’, vertelt UNICEF medewerker Oumar Martin. ‘Ze begrijpen vaak niet aan welk gevaar ze zijn blootgesteld. Het is aan ons om deze jongens en meisjes te waarschuwen voor de gevaren van onontploft oorlogsmateriaal.’ 

Tot voor kort was de dertienjarige Issa nog nooit naar school geweest. Ongeveer 9 op de 10 kinderen hadden nog nooit een klaslokaal van binnen gezien voordat ze naar het vluchtelingenkamp kwamen.

Tot voor kort was de dertienjarige Issa nog nooit naar school geweest. Ongeveer 9 op de 10 kinderen hadden nog nooit een klaslokaal van binnen gezien voordat ze naar het vluchtelingenkamp kwamen.

Tot voor kort was de dertienjarige Issa nog nooit naar school geweest. Ongeveer 9 op de 10 kinderen hadden nog nooit een klaslokaal van binnen gezien voordat ze naar het vluchtelingenkamp kwamen.

Noodsituatie

Sinds het begin van het conflict rondom het Tsjaadmeer zijn meer dan 611 leraren vermoord, en 19.000 juffen en meesters gevlucht. Scholen worden aangevallen en kinderen ontvoerd. Inmiddels zijn 1.261 scholen in Tsjaad, Nigeria, Niger en Kameroen gesloten. Rond de 1,3 miljoen kinderen zijn op de vlucht.

Het is van groot belang om scholen zo snel mogelijk weer te openen. Onderwijs zorgt voor een dagelijkse routine en helpt de kinderen om hun trauma’s te verwerken. Toch is het repareren van schoolgebouwen niet genoeg. Zowel leraren als leerlingen moeten goed voorbereid zijn op een aanval of aanslag op hun school.

Daarom zorgt UNICEF er samen met de Europese Unie voor dat leraren in de regio een training krijgen over hoe te handelen in een noodsituatie. Samen met de lokale gemeenschap worden zwakke punten in het schoolsysteem aangepakt. Daarnaast krijgen leraren voorlichting over psychosociale steun en vredesonderwijs. Ook leraar Malam heeft meegedaan aan deze training. We hopen dat hij nog veel kinderen mag inspireren.

Help kinderen in noodsituaties

Doneer nu

Gerelateerd aan dit onderwerp