Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Honderden scholen gesloten in Somalië

29 april 2017

200.000 kinderen in Somalië lopen het risico te moeten stoppen met school. Door de droogte en het aanhoudende geweld zijn honderden scholen gesloten.

Mohammed op school

Mohammed op school

Mohammed op school

Vandaag de dag lopen 200.000 kinderen in Somalië het risico te moeten stoppen met school.  Zij moeten vluchten of werken. Zo helpen ze hun familie met het halen van water, het hoeden van vee, of het doen van huishoudelijke taken. 327 scholen in het land zijn onlangs gesloten.

Op de rand van een hongersnood

In 2011 werd er een hongersnood uitgeroepen in Somalië. Door de schaarste en het aanhoudende geweld ontvluchtten ruim één miljoen mensen hun huis. Nu staat het door conflict geteisterde land opnieuw op de rand van een hongersnood.

Mohammed is één van de kinderen die zes jaar geleden ontheemd raakte. Zijn familie vertrok uit de Lower Shabelle regio zodat hun zoon onderwijs kon blijven volgen. 'Mijn vader en moeder besloten hierheen te komen zodat we naar school konden gaan', vertelt de tienjarige jongen. 'Dat is waarom we hier nu zijn.'

De familie kwam terecht in Puntland, in het noordoosten van het land, maar inmiddels heeft de droogte hen hier ook bereikt. Het gevaar dreigt dat ze opnieuw moeten vluchten. Toch wil Mohammed niets liever dan op zijn school blijven. 'Ik hou ervan om naar school te gaan”, zegt hij. “Ik leer er taal, Engels, Arabisch, Somalisch, én rekenen.'

Kinderen op een schooltje in Somalië

Kinderen op een schooltje in Somalië

Kinderen op een schooltje in Somalië

Een veilige plek om te leren

UNICEF en partners zorgen ervoor dat kinderen zoals Mohammed onderwijs kunnen blijven volgen door te zorgen voor veilige leerplekken en leermaterialen. Er worden watervoorzieningen aangelegd bij scholen. Daarnaast worden er aparte toiletten voor jongens en meisjes gebouwd. Dit vergroot de kans dat ouders hun dochters laten leren.

Mohammed is nog steeds erg gelukkig op school. Net als veel andere kinderen van zijn leeftijd is ook hij erg onder de indruk van zijn leraar. 'Later wil ik ook leraar worden omdat een meester een soort tweede vader is voor de kinderen', vertelt hij. 'Mijn meester leert mij alles wat hij weet, zodat ik later ook kleine kinderen les kan geven.'

Gerelateerd aan dit onderwerp