Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Wereld Vaccinatieweek: UNICEF bereikt bijna helft van kinderen ter wereld met vaccinaties

26 april 2017

Van 24-30 april is het Wereld Vaccinatieweek. UNICEF bereikt bijna de helft van de kinderen in de wereld met levensreddende vaccinaties. Toch sterven jaarlijks meer dan 1,5 miljoen kinderen aan ziektes die te voorkomen zijn. Wij zetten ons in voor het beschikbaar maken van vaccins voor alle kinderen.

Somalisch meisje krijgt het poliovaccin toegediend.

Somalisch meisje krijgt het poliovaccin toegediend.

Somalisch meisje krijgt het poliovaccin toegediend.

In 2016 heeft UNICEF meer dan 2,5 miljard vaccins uitgedeeld in bijna 100 landen. Nigeria, Pakistan en Afghanistan kregen de meeste vaccins. In deze landen komt polio nog steeds voor.

Immunisatie heeft ertoe geleid dat de kindersterfte de afgelopen jaren dramatisch is afgenomen. Ook polio komt wereldwijd steeds minder vaak voor. Tussen 2000 en 2015 gingen 85 procent minder kinderen dood aan de mazelen, en stierven 83 procent minder kinderen aan tetanusinfecties. Ook het aantal sterfgevallen als het gevolg van diarree of longontsteking is afgenomen door de betere toegang tot vaccinaties.

Toch worden er wereldwijd nog steeds 19,4 miljoen kinderen niet volledig ingeënt. Twee derde van deze kinderen leven in gebieden die getroffen zijn door armoede en conflict. Somalië is hier een voorbeeld van.

Somalië

Dit jaar zijn er al bijna 5.700 gevallen van mazelen ontdekt in Somalië, meer dan het totaal aantal gevallen in heel 2016. ‘Van alle ziektes waar kinderen voor kunnen worden ingeënt is mazelen de meest dodelijke’, zegt Steven Lauwerier, directeur van UNICEF Somalië. ‘Van de hongersnood in 2011 hebben we geleerd dat mazelen in combinatie met ondervoeding voor kinderen catastrofaal kan zijn.’  

UNICEF en partners zijn daarom begonnen met een levensreddende vaccinatiecampagne in Somalië. Bijna 30.000 kinderen, waarvan vele ontheemd door de droogte, worden deze week in opvangkampen ingeënt tegen mazelen. Veel van deze kinderen zijn nog nooit eerder ingeënt. Ze komen vaak uit afgelegen gebieden die door het geweld de afgelopen jaren grotendeels onbereikbaar waren voor hulpverleners.

Ziektes als mazelen verspreiden zich vooral snel in onhygiënische en overvolle plekken, zoals de vele kampen in Somalië. Ook het gebrek aan schoon drinkwater zorgt voor een snelle verspreiding van ziektes. ‘De enige manier om ziektes als mazelen te voorkomen is door alle kinderen in te enten. Een ondervoed kind loopt negen keer meer kans om aan mazelen te overlijden dan een gezond kind. We hebben geen tijd te verliezen’, zegt Lauwerier.

Met de vaccinatiecampagne in de vluchtelingenkampen van Somalië streeft UNICEF ernaar om voor eind mei ongeveer 360.000 kinderen onder de 5 jaar in te enten.

Gerelateerd aan dit onderwerp