Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

De enige nachtmerrie van de tienjarige Sham is de zee

26 april 2017

Niet de oorlog, maar de zee is de grootste nachtmerrie van de tienjarige Sham uit Syrië. Haar broer verdronk op de Middellandse zee voor de Libische kust toen het gezin de oversteek naar Italië probeerde te maken. Hij is een van de 150 kinderen die sinds januari dit jaar omkwamen op een van ’s werelds gevaarlijkste migratieroutes: tussen Libië en Italië.   

Sham kan zelf niet praten over de gebeurtenissen die nacht, daarom heeft ze een brief geschreven.

Sham kan zelf niet praten over de gebeurtenissen die nacht, daarom heeft ze een brief geschreven.

Sham kan zelf niet praten over de gebeurtenissen die nacht, daarom heeft ze een brief geschreven.

Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger gezien het hoge aantal kinderen dat alleen reist op deze route. Het overlijden van alleenreizende kinderen wordt vaak niet geregistreerd. Shams broer werd na een nacht in zee vermist. De rest van het gezin werd gered door de Libische kustwacht. Sham kan zelf niet praten over de gebeurtenissen die nacht, daarom heeft ze een brief geschreven.

De tienjarige Sham leest haar brief voor.

Ik ben Sham, ik ben 10 jaar oud. Mijn droom is om dokter te worden, of onderwijzeres. Mijn enige nachtmerrie is de zee, omdat mijn broer is doodgegaan op zee. Ik heb een hard leven, ik wens niemand een leven zoals dat van mij toe.

Wanhopig

"Mensen zijn wanhopig om te vluchten, weg van conflict en armoede”, zegt Afshan Khan, de UNICEF-coördinator voor de vluchtelingen- en migrantencrisis in Europa. “Omdat veilige en legale migratieroutes worden afgesloten, wagen zij de oversteek. Het is dan ook ontzettend zorgelijk dat duizenden kinderen hun leven riskeren op deze gevaarlijke route om de Europese kust te bereiken.”

Een van de gevaarlijkste migratieroutes ter wereld

Sinds januari hebben naar schatting 37.000 vluchtelingen en migranten -13 procent is kind- de Italiaanse kust over zee bereikt. Dat is bijna een verdubbeling van het aantal mensen op deze route ten opzichte van het jaar ervoor. De route tussen Libië en Italië staat bekend als een van de gevaarlijkste migratieroutes ter wereld. Sinds januari zijn er zeker 849 mensen op deze route omgekomen.

Alleenreizende kinderen

Het aantal kinderen dat de oversteek alleen waagt wordt steeds groter. In januari en februari bereikten in totaal 1.875 alleenreizende kinderen de Italiaanse kust. Dat is veertig procent meer dan vorig jaar rond dezelfde periode. Nog voordat kinderen aan de oversteek beginnen, hebben zij vaak al veel ontberingen tijdens hun reis naar de Libische kust moeten doorstaan.

Italiaanse Kustwacht

UNICEF is zelf ook actief op de Middellandse Zee door onder meer samen te werken met de Italiaanse kustwacht en partnerorganisatie Intersos. Zo is een schip uitgerust met een speciale ruimte waar kinderen worden opgevangen tijdens reddingsacties. 

Lees meer over onze hulp aan kinderen op de vlucht.

Gerelateerd aan dit onderwerp