Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Stop uitzettingen van kwetsbare kinderen naar Afghanistan

24 april 2017

Kinderen worden gedwongen uitgezet naar onveilig Afghanistan. Acht kinderrechten- en mensenrechtenorganisaties, waaronder UNICEF, luiden daarom de noodklok: stop uitzettingen van kwetsbare mensen naar Afghanistan. 

Veel kinderen in Afghanistan ervaren geweld en er zijn onvoldoende basisvoorzieningen.

Veel kinderen in Afghanistan ervaren geweld en er zijn onvoldoende basisvoorzieningen.

Veel kinderen in Afghanistan ervaren geweld en er zijn onvoldoende basisvoorzieningen.

Sinds de terugtrekking van internationale troepen uit Afghanistan eind 2014, is de veiligheidssituatie in Afghanistan verslechterd. Uit onderzoek van onder meer Amnesty International, Save the Children, UNAMA (UN Assistance Mission in Afghanistan) en de Norwegian Refugee Council blijkt dat de situatie in Afghanistan onveilig is. Er zijn gewelddadige incidenten, explosies en zelfmoordaanslagen. Veel kinderen ervaren geweld en er zijn onvoldoende basisvoorzieningen.

EU-deal

Toch worden mensen, onder wie kinderen, gedwongen uitgezet naar Afghanistan. Dat doet de Nederlandse overheid in het kader van de zogenoemde EU-deal ‘Joint Way Forward’. Deze deal tussen de Europese Unie en de Afghaanse overheid is in oktober 2016 gesloten om gedwongen terugname van onderdanen vanuit Europa te regelen.

Onaanvaardbare risico's

Recent werden nog een kwetsbaar gezin met jonge kinderen en een kind zonder ouders met zijn achttienjarige broer gedetineerd. Weggerukt uit hun leven in Nederland, werden zij vanuit de gesloten opvanglocatie uitgezet naar onveilig Afghanistan. De Nederlandse overheid neemt onaanvaardbare risico’s, vinden de kinderrechten- en mensenrechtenorganisaties.

Kinderrechten

Nederland zou haar ogen niet moeten sluiten voor de onveiligheid en instabiliteit in Afghanistan en de mensen- en kinderrechten voorop moeten stellen. De kinder- en mensenrechtenorganisaties roepen daarom op om te stoppen met uitzettingen. De oproep wordt gedaan door Amnesty International, Defence for Children, Inlia, Kerk in Actie, Los, UNICEF Nederland en Vluchtelingenwerk Nederland.