Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

'Weeskinderen' zijn helemaal geen wees

20 april 2017

Het aantal 'weeshuizen' in Cambodja is de afgelopen jaren explosief gestegen. Maar de meeste kinderen die in deze kinderhuizen wonen blijken helemaal geen wees te zijn, zij hebben vaak nog één of zelfs beide ouders. Deze vaders en moeders staan hun kind af omdat ze zelf arm zijn, of omdat hen wordt beloofd dat het kind een goede opleiding krijgt. 

Nita en haar pleegvader spelen met lego

Nita en haar pleegvader spelen met lego

Nita en haar pleegvader spelen met lego

Weeshuistoerisme

Inmiddels wonen meer dan 16.500 kinderen in honderden kinderhuizen verspreid over het land. Een groot deel van deze instellingen staat niet officieel geregistreerd, en worden daardoor niet geïnspecteerd. De tehuizen staan met name in toeristische gebieden, waar westerse organisaties ze als winstgevend businessmodel exploiteren.

De aantrekkingskracht van buitenlandse giftgevers is een belangrijke oorzaak van de toename van het aantal kinderhuizen. Toeristen bezoeken ze tijdens hun vakantie of doen er vrijwilligerswerk. Hoewel deze activiteiten goed bedoeld zijn, kunnen ze wel degelijk schadelijk zijn voor de betrokken kinderen. Door kinderen in tehuizen te plaatsen verbreek je hun familiebanden en maak je hen kwetsbaar voor misbruik en uitbuiting.

Alternatieve opvang

Kinderen hebben het recht om op te groeien bij hun familie. UNICEF wil dat geen enkele ouder zijn of haar kind moet afstaan vanwege armoede. Daarom zorgen we ervoor dat ook kinderen uit arme families naar school kunnen gaan. Ouders die te weinig middelen hebben om voor hun kinderen te kunnen zorgen krijgen bovendien cash transfers, een vorm van kinderbijslag.

Alleen voor kinderen die geen familieleden meer hebben, of kinderen die om bepaalde redenen niet meer thuis kunnen wonen, wordt alternatieve opvang gezocht. Deze opvang is bij voorkeur in de buurt van waar het kind woont en kleinschalig, bijvoorbeeld pleegzorg. 

Gerelateerd aan dit onderwerp