Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kinderen in azc’s verdienen een plek in het regeerakkoord

20 april 2017

Kinderen in azc’s verdienen een plek in het regeerakkoord. Deze oproep heeft de Werkgroep Kind in azc gedaan aan politici die aan tafel zitten bij de formatie.

UNICEF/G. Schoonewille

UNICEF/G. Schoonewille

UNICEF/G. Schoonewille

Het was een heuse doorbraak: op 14 februari 2017 werd de motie van Voordewind (ChristenUnie) overgenomen door de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie om het uitgangspunt te hanteren dat schoolgaande asielzoekerskinderen niet meer worden verhuisd tijdens hun procedure. Veel schade aan de ontwikkeling van kinderen in azc’s kan namelijk worden voorkomen door de verhuizingen te stoppen. Bovendien is het verhuizen geen noodzakelijk kwaad dat nu eenmaal bij de asielprocedure hoort.

Politieke wil

Maar tot op heden zijn er nog geen wijzigingen aangekondigd om deze motie in praktijk te brengen. Het opvangsysteem moet worden aangepast om de verhuizingen van asielzoekerskinderen tegen te gaan. Het is mogelijk en goed te realiseren om gezinnen op één plek op te vangen gedurende de hele asielprocedure. Dit vereist vooral politieke wil om het anders te regelen, stelt de Werkgroep Kind in azc. Dat deze wil er is, toont de motie die is overgenomen door de staatssecretaris.

Voordelen

De voordelen zijn groot. Zo komt er meer continuïteit in het leven van de kinderen omdat de opvang, school en gezondheidszorg hetzelfde blijven. De kinderen kunnen vrienden en vriendinnen maken, zich hechten en weer kind zijn. Het draagvlak in de gemeenten wordt vergroot en er zijn geen kosten meer die gepaard gaan met het vele verhuizen. De kinderen kunnen eerder gebruik maken van de reguliere voorzieningen in gemeenten in plaats van (dure) specifieke voorzieningen en inzet van personeel op de centra.

Vluchtelingenkinderen in een azc in Tilburg

Vluchtelingenkinderen in een azc in Tilburg. 

Vluchtelingenkinderen in een azc in Tilburg. 

Een greep uit de aanbevelingen:

  • Zorg voor kleinschalige opvang en laat ambtenaren naar kinderen reizen en niet andersom.
  • Koppel de procedure los van de opvang
  • Verhuis geen kinderen meer omdat het logistiek handiger is om de doelgroep van een azc te veranderen

Bekijk ook Zó kan het ook! Aanbevelingen voor een betere situatie van kinderen in asielzoekerscentra

Lees de aanbevelingen en de oproep in deze brief: Motie-Verhuizingen-in-de-praktijk.pdf

Gerelateerd aan dit onderwerp