Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Aanval op buskonvooi Aleppo - UNICEF helpt overlevenden

18 april 2017

Afgelopen week werd een buskonvooi aangevallen bij Aleppo, Syrië. De bussen stonden klaar om families, die lange tijd zwaar hadden geleden onder de belegering van hun stad, te evacueren. Meer dan 60 kinderen overleefden de aanslag niet.

Kinderen spelen tussen verwoeste huizen

Kinderen spelen tussen verwoeste huizen

Kinderen spelen tussen verwoeste huizen

‘Dit is de zoveelste pijnlijke herinnering dat kinderen keer op keer slachtoffer worden van een conflict waar ze geen aandeel in hebben’, zegt UNICEF directeur Anthony Lake. Deze gebeurtenis moet niet alleen leiden tot woede, maar ook tot vastberadenheid om miljoenen onschuldige Syrische kinderen te beschermen tegen geweld’.

UNICEF was aanwezig om hulp te bieden aan de overlevenden. Met ambulances werden gewonde kinderen naar vier ziekenhuizen in de omgeving gebracht. Deze ziekenhuizen werden al door ons gesteund met medicijnen en andere medische benodigdheden. In totaal werden 128 patiënten behandeld, waaronder 48 kinderen.

Direct na de aanval zorgen we voor psychosociale steun voor ongeveer 2.750 overlevenden en andere evacués. Daarnaast zorgden we ervoor dat kinderen die hun ouders waren kwijtgeraakt tijdens de aanslag met hun familieleden werden herenigd.

'Ons land is verdrietig dat de mensen elkaar doodmaken', vertelt de 11-jarige Haneen.

'Ons land is verdrietig dat de mensen elkaar doodmaken', vertelt de 11-jarige Haneen.

'Ons land is verdrietig dat de mensen elkaar doodmaken', vertelt de 11-jarige Haneen.

Belegerde gebieden

Inmiddels wonen 2,8 miljoen in moeilijk bereikbare gebieden, waarvan 280.000 kinderen in belegerde gebieden.

UNICEF roept op om aanvallen tegen burgers en de belegering van steden en dorpen te stoppen, want alle kinderen in Syrië moeten kunnen worden bereikt met humanitaire hulp. Via noodhulpkonvooien bereiken we kinderen in belegerde gebieden met water, voeding, basis zorg en zelfs met onderwijs.

Op 2 april bereikte een konvooi nog de 20.000 inwoners van de belegerde stad Madaya. De inwoners van de stad zijn er slecht aan toe. Kinderen moesten dagelijks vrezen voor ondervoeding en het gevaar van ontploffende munitie en scherpschutters.

Anthony Lake zegt dat de internationale gemeenschap zich met ‘nieuwe vastberadenheid’ moet inzetten voor de kinderen van Syrië. 'We hoop dat diegenen die de macht en het hart hebben om dit conflict te beëindigen dat daadwerkelijk zullen doen’.

Gerelateerd aan dit onderwerp