Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Meer dan 250.000 kinderen gaan in Mosul weer naar school

13 april 2017

Er wordt zwaar gevochten in en rond Mosul. Toch is er hoop: kinderen in de Iraakse stad gaan met onze hulp weer naar school.

De 9-jarige Noor gaat weer naar school in Oost-Mosul. 'Ik dacht dat ik nooit meer in een klaslokaal zou zitten.'

De 9-jarige Noor gaat weer naar school in Oost-Mosul. 'Ik dacht dat ik nooit meer in een klaslokaal zou zitten.'

De 9-jarige Noor gaat weer naar school in Oost-Mosul. 'Ik dacht dat ik nooit meer in een klaslokaal zou zitten.'

Het zijn geen vrolijke tekeningen die in een klaslokaal in Oost-Mosul aan de muren hangen. We zien oorlogsgeweld in de vorm van gedetailleerde schetsen van autobommen en van serieuze, donkere figuren. Toch hebben sommige kinderen ook hoopvolle taferelen getekend: een vredesduif met de Iraakse vlag en families die terugkeren naar huis, bijvoorbeeld. 

320 scholen weer open

Dat kinderen voorzichtig weer hoop hebben, heeft een reden. Nu steeds meer mensen terugkeren naar Mosul, gaan ook de scholen weer open. Het oostelijk deel van de stad dat na de verovering op IS in regeringshanden is, telt in totaal 400 scholen. Inmiddels zijn daarvan 320 scholen heropend, waardoor meer dan 250.000 kinderen weer onderwijs krijgen.

Dat kinderen, en vooral meisjes, weer naar school gaan is een belangrijk teken dat IS zijn greep op de stad verliest. Sommige leerlingen hebben jarenlang onderwijs gemist. Twee meisjes van 16 en 18 jaar zitten pas in de vijfde klas, maar toch kiezen ze ervoor om terug naar school te gaan.

Weer gewone dingen doen

Kinderen hebben onder IS vaak ingrijpende dingen meegemaakt en onderwijzers helpen hen om de draad van hun leven weer op te pakken en om bezig te zijn met gewone, alledaagse dingen. Psychosociale steun is daarbij heel belangrijk.

‘Ik zie hoop in de ogen van de kinderen die naar school gaan’, vertelt Hamida Ramadhani, vicedirecteur van UNICEF Irak. 'Onderwijs geeft kinderen en hun ouders zicht op een betere toekomst.'

Gerelateerd aan dit onderwerp

Geef jij kinderen in Irak de kans om naar school te gaan?

Geef nu