Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Hoopvol nieuws uit Syrië

10 april 2017

Dagelijks lijden miljoenen Syrische kinderen onder het geweld in hun thuisland. Toch is er ook hoop. Steeds meer jongens en meisjes gaan namelijk naar school, zowel in Syrië zelf als in de buurlanden die veel vluchtelingen opvangen. 

Bij een bomaanval verloor de 13-jarige Saja haar been, maar niet haar hoop op een betere toekomst. Ze zou later graag willen meedoen aan de Paralympische Spelen.

Bij een bomaanval verloor de 13-jarige Saja haar been, maar niet haar hoop op een betere toekomst. Ze zou later graag willen meedoen aan de Paralympische Spelen.

Bij een bomaanval verloor de 13-jarige Saja haar been, maar niet haar hoop op een betere toekomst. Ze zou later graag willen meedoen aan de Paralympische Spelen.

In schooljaar 2014/2015 gingen nog 2,1 miljoen kinderen niet naar school, afgelopen schooljaar was dit aantal gedaald naar 1,7 miljoen kinderen.

Ook in de buurlanden Turkije, Libanon, Jordanië, Irak en Egypte gaan steeds meer kinderen naar school. Waar eind 2015 nog 630.500 kinderen geen onderwijs volgden, waren dat er eind vorig jaar 534.500.

Veilig op school

We willen er eerst en vooral voor zorgen dat Syrische kinderen weer naar school kunnen gaan. Sinds het begin van het conflict is één op de drie scholen in Syrië verwoest of bezet door ontheemden of gewapende groepen. We zetten noodlokalen neer waar kinderen tijdelijk terecht kunnen. Daarnaast werken we hard aan het herstellen van beschadigde scholen.

Deze beschadigde schoolgebouwen worden trouwens niet compleet gerenoveerd. De situatie is hiervoor te onzeker en de kosten zijn te hoog. Dat kinderen veilig zijn op school is het belangrijkste. De gebouwen krijgen daarom bijvoorbeeld extra dikke ramen, zodat het glas heel blijft bij een explosie. Daarnaast worden de klaslokalen voorzien van schoolmeubilair en worden speelplaatsen afgeschermd, zodat kinderen daar veilig kunnen spelen. Ook geven we voorlichting over het gevaar van onontplofte mijnen.

Jongens en meisjes die niet naar school gaan, omdat ze in moeilijk bereikbare of belegerde gebieden wonen, krijgen van ons een zelfstudiepakket. Op deze manier kunnen ze toch leren lezen, schrijven en rekenen. We zorgen ook voor bijlessen voor kinderen die een aantal jaren onderwijs hebben gemist.

Broer en zus gaan - met hun nieuwe schooltas op de rug - weer naar school in Oost-Aleppo.

Broer en zus gaan - met hun nieuwe schooltas op de rug - weer naar school in Oost-Aleppo.

Broer en zus gaan - met hun nieuwe schooltas op de rug - weer naar school in Oost-Aleppo.

Trauma's verwerken

Naast een veilige plek om te leren, hebben kinderen ook goede leraren en leermaterialen nodig. Sinds het begin van het conflict zijn tienduizenden leraren gevlucht, gewond geraakt of gestorven. De juffen en meesters die zijn achtergebleven moeten niet alleen leren omgaan met hun eigen trauma’s, maar ook met die van hun leerlingen. Daarom krijgen ze van ons speciale trainingen, onder andere in psychosociale zorg. Zo kunnen ze gedragsveranderingen bij hun leerlingen tijdig herkennen en hen zo nodig doorverwijzen naar een psycholoog. Kinderen krijgen van ons schoolboeken en rugzakjes met leermaterialen, zoals schriften en pennen. 

Ondanks het hoopvolle nieuws gaan te veel Syrische kinderen nog niet naar school. We werken de klok rond om ook deze jongens en meisjes te bereiken, want ook zij hebben recht op onderwijs.

Gerelateerd aan dit onderwerp