Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Vurige debatten tijdens het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi 2017

1 april 2017

Vurige debatten waren vandaag te horen tijdens het UNICEF Kinderrechten debattoernooi. Ruim 300 scholieren uit heel Nederland debatteerden tijdens dit grootste debattoernooi voor jonge scholieren.

Kinderrechten debattoernooi 1 april 2017

UNICEF Nederland organiseerde de wedstrijd samen met de Stichting Nederlands Debat Instituut. De 8 winnende debatteams mogen op Kleine Prinsjesdag – aan de vooravond van Prinsjesdag – in debat met Kamerleden.

Debatteren over kinderrechten

Het debattoernooi vond plaats op het Stedelijk Gymnasium en het MBO Rijn IJssel in Arnhem. Stellingen gingen over onderwerpen die voor kinderen van belang zijn zoals, vrijwilligerstoerisme, vreemdelingenkinderen en snapchat. Ruim 58 debatteams gingen de strijd met elkaar aan. Tientallen vrijwilligers jureerden de vele debatten.

De volgende acht teams zijn de winnaars van het kinderrechten debattoernooi en zien we terug aan de vooravond van Prinsjesdag:

  • Raayland College uit Venray
  • Stedelijk Gymnasium ’s-Hertogenbosch Team 2
  • Oranje Nassau College Zoetermeer
  • Utrechts Stedelijk Gymnasium Team 1
  • Regius College Schagen
  • Mendel College Team 2 uit Haarlem
  • Willen de Zwijgercollege Team 1 uit Papendrecht
  • Comenius College Team 2 uit Hilversum. 

'Debatteren tegen onbekende mensen vond ik het allerleukste vandaag, ieders mening en gedachtegang is anders. Je verwacht het onverwachte', zegt Suleyman (15) van het Mendel College Team 2 uit Haarlem.

Nieuwe Koningin van de Jeugd

De winnende teams krijgen debattrainingen aangeboden in voorbereiding op het debat in de Ridderzaal op 15 september. Naast de debatwedstrijd was er ook de verkiezing van de Koning(in) van de Jeugd. Sann Leisink (14 jaar) uit Zwolle won deze wedstrijd, zij was de beste en meest bevlogen spreker. Een jaar lang mag zij jongeren van Nederland een stem geven tijdens ontmoetingen met politici, werkbezoeken en op politieke congressen en bijeenkomsten. De nieuwe koningin kiest zelf voor welke kinderrechten zij zich extra zal inzetten het komende jaar. Op Kleine Prinsjesdag, aan de vooravond van Prinsjesdag, zal Sann een zelfgeschreven troonrede voordragen in de Ridderzaal voor Kamerleden en bewindslieden.

Koningin van de Jeugd 2017

Sann Leisink de Koningin van de Jeugd 2017

Sann Leisink de Koningin van de Jeugd 2017

Kinderrechten

Door mee te doen aan het UNICEF Kinderrechtendebattoernooi en de Verkiezing van de Koningin van de Jeugd leren kinderen over kinderrechten, zodat zij daar beter voor op kunnen opkomen. Het recht op participatie is een van de belangrijkste rechten uit het VN-Kinderrechtenverdrag.

Kinderrechten debattoernooi 2017

Stellingen gingen over onderwerpen die voor kinderen van belang zijn zoals, vrijwilligerstoerisme, aanmeldcentra voor vluchtelingenkinderen en snapchat.

Gerelateerd aan dit onderwerp