Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kinderen stappen 106.836 zakjes noodvoeding bij elkaar

1 april 2017

Tijdens de live-uitzending van het kinderprogramma Zapplive op NPO Zapp maakte presentator en UNICEF ambassadeur Klaas van Kruistum zaterdag 1 april bekend dat de ruim 10.000 deelnemers aan UNICEF Kid Power binnen een maand 106.836 noodvoedingszakjes hebben ingezameld. Daarvoor zetten zij samen 2.675.392.500 stappen!

Kidpimg 7495

Door heel Nederland hebben duizenden enthousiaste basisschoolleerlingen van 109 scholen gespeeld, gerend en touwtje gesprongen om op die manier zoveel mogelijk ondervoede kinderen te helpen. ‘Via een stappenteller spaarden ze speciale zakjes met noodvoeding bij elkaar. Veel kinderen hebben heel wat extra uurtjes gesport’, zegt een tevreden Klaas van Kruistum.  

Bewegen loont

De tien klassen die de meeste stappen en dus zakjes noodvoeding inzamelden, zijn voor hun inzet beloond met een klassenreis naar de Efteling. In totaal zijn er maar liefst 2.675.392.500 stappen gezet! Daarnaast leerden de scholieren de afgelopen vier weken over gezonde voeding, kinderrechten en ondervoeding. Sabrine (10) uit Utrecht: 'Ik ben geschrokken van de dunne armpjes van ondervoede kinderen.'

De tien winnen scholen

  • Freinetschool (met twee klassen), Delft
  • Prins Willem Alexanderschool, Berkel en Rodenrijs
  • CBS de Gielguorde, Lollum
  • Basisschool Sint Martinus, Gronsveld
  • Het Kompas, Almere
  • Basisschool De Esch (met twee klassen), Oldenzaal
  • De Oostwijzer, Zoetermeer
  • OBS Berg, Berg en Terblijt

“Via een stappenteller spaarden 10.000 kinderen zakjes noodvoeding bij elkaar. Veel kinderen hebben heel wat extra uurtjes gesport”

Klaas van Kruistum, UNICEF ambassadeur en tv-presentator
Gs kidpowerfn 049

Ondervoeding wereldwijd probleem

Wereldwijd zijn zestien miljoen kinderen onder de vijf jaar ernstig ondervoed, zij hebben direct hulp nodig. 'Door ondervoeding raken kinderen verzwakt en kunnen ze sneller overlijden aan malaria, diarree, longontsteking en andere ziektes. Bij langdurige ondervoeding, lopen ze een levenslange fysieke en mentale achterstand op', zegt Pauline Neefjes, voedingsdeskundige van UNICEF Nederland. 'De verrijkte pindapasta die de kinderen via Kid Power bij elkaar spaarden is een goede manier om ondervoede kinderen snel te laten herstellen. In de speciaal ontwikkelde pasta zitten alle essentiële voedingsstoffen die een kind nodig heeft.'

Gs kidpowerfn 056

UNICEF Kid Power: een internationaal concept

IKEA Nederland heeft de UNICEF Kid Power-maand ondersteund. De punten die kinderen in Nederland spaarden door te bewegen, zijn door onze partner omgezet in de zakjes noodvoeding. Het Kid Power-concept is ontwikkeld in de Verenigde Staten en is daar al een groot succes. Time Magazine noemde het onlangs één van de 25 belangrijkste uitvindingen van 2016. Klaas van Kruistum begrijpt dat: 'In Nederland beweegt ongeveer driekwart van de kinderen van vier tot twaalf jaar te weinig. Je stimuleert ze met Kid Power om meer te sporten voor een goed doel en tegelijkertijd krijgen ze ook nog eens les over bewegen, gezonde voeding en de gevolgen van ondervoeding. Een win-winsituatie voor de kinderen hier en daar.'

Scholen die volgend jaar mee willen doen, kunnen zich vanaf nu al inschrijven voor de UNICEF Kid Power maand 2018 via www.unicef.nl/kidpower.

geïnspireerd door dit bijzonder project? Word dan ook partner van UNICEF Kid Power.