Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kennis is kracht voor kinderen in Nigeria

14 maart 2017

Vier landen rondom het Tsjaad-meer (Nigeria, Tsjaad, Kameroen en Niger) zijn al vier jaar lang in de greep van geweld. De gewapende groep Boko Haram vernielt dorpen, vermoordt onschuldige burgers en ontvoert kinderen. Miljoenen levens worden door het conflict verwoest.

Balou schrijft op krijtbord van school in niger

15-jarige Balou schrijft op een krijtbord op een school voor ontheemde en lokale kinderen in Niger.

Jonge kinderen in het gebied hebben in hun leven niets anders gekend dan onstabiliteit en angst. Soms zijn ze zelfs nog nooit naar school geweest. In Nigeria, Tsjaad, Kameroen en Niger gaan 14 miljoen kinderen niet naar school, waarvan 10,5 miljoen jongens en meisjes uit Nigeria komen. Eén van deze kinderen is Mustapha. Midden in de nacht viel Boko Haram zijn huis binnen. Zijn opa werd voor zijn ogen vermoord. Een aantal weken later kwam ook zijn vader om  het leven door een bom van de terreurgroep. Mustapha en zijn moeder kwamen in een vluchtelingenkamp terecht, waar hij voor het eerst naar school kon. Naar school gaan vindt hij prachtig, hij leert er over van alles en speelt met zijn nieuwe vriendjes. Hierdoor kan hij alle ellende even vergeten en zich richten op zijn toekomst.

Belang van onderwijs

In conflictsituaties is onderwijs vaak de eerste basisvoorziening die geschrapt wordt en de laatste voorziening die weer hersteld wordt. In 2016 werden er in de landen rondom het Tsjaad-meer bijna tweeduizend scholen gesloten. Veel scholen zijn aangevallen en vernield. Soms wonen er gevluchte families in de scholen of zijn de gebouwen bezet door gewapende groepen. Door het sluiten van scholen verliezen kinderen in conflictsituaties niet alleen hun jeugd, maar ook de kans op een toekomst. Het risico bestaat dat hele generaties zullen opgroeien zonder onderwijs.

Op school krijgen kinderen een stabiele en veilige omgeving, hier krijgen ze de kans om zich te ontwikkelen. In 2016 konden dankzij UNICEF 178.000 kinderen rondom het Tsjaad-meer weer naar school. Ongeveer 242.000 kinderen werden voorzien van leermaterialen. In 2017 streeft UNICEF ernaar om in Nigeria minstens 1.260.000 kinderen onderwijs te kunnen bieden.

In de regio rondom het Tsjaad meer zijn 1,3 miljoen kinderen ontheemd. Uit cijfers van UNICEF blijkt dat als een kind meer dan zes maanden ontheemd is, de kans groot is dat dit drie jaar of langer zal duren. Soms krijgen jongens en meisjes zelfs nooit meer een kans om naar school te gaan. Daarom roept UNICEF overheden, gemeenschappen en de private sector op, om er samen voor te zorgen dat deze kinderen naar school kunnen. Het geven van onderwijs aan deze kinderen is voor alle partijen in hun voordeel, een verloren generatie móét voorkomen worden.

Gerelateerd aan dit onderwerp