Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

6 miljoen Syrische kinderen afhankelijk van noodhulp

13 maart 2017

Na zes jaar oorlog in Syrië zijn bijna zes miljoen kinderen afhankelijk van humanitaire hulp. Ongeveer de helft van deze kinderen is gevlucht voor het aanhoudende geweld.

Unicef syrië   meisje staat voor vernielde school

Zes jaar geweld en onzekerheid

'Miljoenen kinderen zijn dagelijks het slachtoffer van geweld', aldus Geert Cappelaere, UNICEF regionaal directeur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Kinderen sterven niet alleen aan de gevolgen van bombardementen, maar ook aan ziektes die te voorkomen zijn. Door een gebrek aan ziekenhuizen en medicijnen moeten dokters vaak kiezen welke kinderen ze behandelen.

Inmiddels leeft 85 procent van de Syriërs onder de armoedegrens. Als het gevolg van zes jaren van geweld en onzekerheid hebben veel ouders geen werk meer en zijn hun financiële middelen zo goed als op. Dit heeft tot gevolg dat steeds meer kinderen moeten werken om bij te dragen aan het familie-inkomen. De baantjes die deze kinderen hebben, zijn vaak gevaarlijk en slecht betaald. 

Buurlanden onder druk

Buurlanden Libanon, Jordanië, Turkije, Irak en Egypte vangen ruim 80 procent van de Syrische vluchtelingen op, waaronder 2,3 miljoen kinderen. Hoewel het in deze landen relatief veilig is, zijn er ook hier veel uitdagingen voor vluchtelingen. Zo mogen volwassenen vaak niet werken, of is er geen plaats voor kinderen op de lokale scholen.

De sociale voorzieningen in deze landen staan zwaar onder druk. Veel scholen moeten dubbele of zelfs driedubbele shifts draaien om zowel de lokale kinderen als de Syrische kinderen onderwijs te kunnen bieden. In de regio gaan 530.000 Syrische kinderen niet naar school.

School in Syrië gebombardeerd

'Ik wilde later dokter worden, maar misschien word ik nu wel niets omdat onze school werd gebombardeerd.' - Ahmad uit Idlib Syrië.

'Ik wilde later dokter worden, maar misschien word ik nu wel niets omdat onze school werd gebombardeerd.' - Ahmad uit Idlib Syrië.

Hoop

Meer dan 1,7 miljoen kinderen gaan niet meer naar school in Syrië. Scholen zijn vernield, leraren gevlucht.

Toch is er ook hoop. Zo reisden afgelopen jaar 12.600 schoolkinderen door gevechtslinies heen om examen te doen. Zij kwamen uit moeilijk bereikbare gebieden en liepen vaak dagenlang om een examencentrum te bereiken. Op andere plekken bouwden leraren en leerlingen kelders en grotten om tot leerplekken.

'Keer op keer zien we de moed van de Syrische kinderen. We kunnen en moeten zoveel meer doen om ervoor te zorgen dat hun situatie verbetert', aldus Cappelaere. De dromen en ambities van Syrische kinderen kunnen uitkomen als wij ze blijven helpen.  

Gerelateerd aan dit onderwerp

Laat Syrische kinderen leren

Doneer nu