Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

450.000 kinderen in Noordoost-Nigeria zwaar ondervoed

28 februari 2017

Jemen, Nigeria, Somalië en Zuid-Soedan kampen met enorme voedseltekorten. Zo zijn in Nigeria 450.000 kinderen zo acuut ondervoed, dat hun levens in gevaar zijn.

Unicef nigeria ondervoed kind krijgt eten

Wat is er aan de hand?

“In het Noordoosten van Nigeria is de situatie heel ernstig”, vertelt Arjen de Wagt, hoofd voeding van UNICEF in Nigeria. “Daar bezette Boko Haram lange tijd grote delen van het land, waardoor mensen geen toegang hadden tot hulp, maar ook het land niet konden bewerken.”

Sinds april 2016 zijn delen van het noordoosten weer toegankelijk. “Als we die gebieden in komen, zien we niveaus van ondervoeding die gigantisch zijn. Tussen de 10 en 15 procent van de kinderen onder de vijf jaar zijn zeer zwaar ondervoed. Dat zijn kinderen zoals op de plaatjes op tv die je niet wil zien. Vel over been”, zegt de Wagt. In totaal zijn er 450.000 kinderen die acuut hulp behoeven. “We weten dat ongeveer een op de vijf van die kinderen zal sterven als we ze niet op tijd kunnen bereiken. Dat zijn 90.000 kinderen.”

Wat doet UNICEF?

UNICEF richt zich op het op tijd vinden van de kinderen die zwaar ondervoed zijn,  zodat hun levens gered kunnen worden. “Met een speciale behandeling kunnen we het aantal kinderen dat sterft, terugbrengen van 1 op de 5 tot minder dan 1 procent.” Daarvoor moeten de kinderen wel op tijd worden gevonden.

Arjan de Wagt vertelt: “Ik was pas geleden nog in een kliniek en je ziet een kind dat op sterven na dood is. Op dat moment ben ik blij, want ik weet dat dat kind op tijd gevonden is en gaat overleven, want we hebben de behandeling. Tegelijkertijd weet ik dat er naast dat kind nog drie andere kinderen zijn die we niet kunnen bereiken. En we weten dat als er genoeg financiering is, dan kunnen we ook die kinderen bereiken en dan kunnen ze overleven.”

“Als UNICEF kunnen we die kinderen redden, als we ze maar op tijd kunnen bereiken. Dat is gigantisch motiverend”

Arjan de Wagt, hoofd voeding van UNICEF in Nigeria

Moedeloos wordt hij er niet van: “Op het moment dat ik dat kind zie, dat vel over been is en twee weken later zie ik dat het kind aan is gekomen, omdat het op tijd wordt behandeld, dan weet ik: Als UNICEF kunnen we die kinderen redden, als we ze maar op tijd kunnen bereiken. Dat is gigantisch motiverend.”

Gerelateerd aan dit onderwerp