Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Hongersnood in Zuid-Soedan

20 februari 2017

Jemen, Nigeria, Somalië en Zuid-Soedan kampen met enorme voedseltekorten. In het laatste land is nu zelfs een hongersnood aan de gang. Meer dan 1 miljoen kinderen zijn acuut ernstig ondervoed, zodat hun levens in gevaar zijn.

20170217 ipcmalnutritionjuba 198

In Zuid-Soedan heersen door oorlog en een ingestorte economie enorme voedseltekorten. Zo'n 100.000 mensen dreigen van de honger om te komen. Nog eens 1 miljoen mensen staan aan de rand van een hongersnood, een aantal dat de komende maanden kan toenemen tot 5,5 miljoen. We moeten snel in actie komen om verder lijden te voorkomen.

Het gebied 'Unity State' in het noorden is er het slechtst aan toe: hier sterven nu al mensen van de honger. Sinds het conflict in Zuid-Soedan drie jaar geleden oplaaide is de situatie nog niet zo erg geweest. Veel mensen hebben geen eten en geen geld om eten te kopen. Hulp van buitenaf maakt nu het cruciale verschil.

Grote ramp voorkomen

"Meer dan 1 miljoen kinderen zijn acuut ernstig ondervoed. Als we hen niet snel bereiken zullen velen sterven", zegt Jeremy Hopkins, directeur van UNICEF in Zuid-Soedan. "We roepen alle partijen op om hulporganisaties ongehinderd toegang te verlenen tot de getroffen mensen. Alleen dan kunnen we een grote ramp voorkomen."

Ondervoeding in Zuid-Soedan

Nyajime (4) krijgt in Zuid-Soedan een behandeling tegen ondervoeding in een door UNICEF ondersteunde kliniek. 

Nyajime (4) krijgt in Zuid-Soedan een behandeling tegen ondervoeding in een door UNICEF ondersteunde kliniek. 

Veel Zuid-Soedanezen die voor het geweld zijn gevlucht hebben amper toegang tot gezondheidszorg en sanitaire voorzieningen. De landbouw ligt stil, want boeren hebben geen vee en geen landbouwwerktuigen meer. Al maandenlang zijn ze totaal afhankelijk van de planten die ze kunnen vinden en de vis die ze kunnen vangen. Inwoners van de steden kunnen de torenhoge prijzen voor eten niet betalen. De heropleving van het conflict in juli vorig jaar heeft bovendien de omstandigheden in eerder rustige gebieden verslechterd.

Wat doet UNICEF?

Ernstig ondervoede kinderen krijgen van ons therapeutische voeding. Daarnaast verspreiden we vitaminesupplementen voor jonge kinderen, zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven.

Ook organiseren we samen met het Wereldvoedselprogramma (WFP) voedseldroppings in de meest geïsoleerde gebieden. We zetten mobiele medische teams in, zorgen voor schoon water en zetten centra op waar kinderen psychosociale hulp krijgen. Ook proberen we alleenstaande kinderen te herenigen met familieleden.

Gerelateerd aan dit onderwerp

Help de kinderen in Zuid-Soedan overleven

Doneer nu