Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kandidaat-Kamerleden pleiten voor regering van de jeugd

14 februari 2017

Voor een gehoor van meer dan 200 jongeren gingen kandidaat-Kamerleden van VVD, PvdA, CDA, SP, ChristenUnie, D66 en GroenLinks gister in debat over de rechten van kinderen tijdens het allereerste Kinderrechtenverkiezingsdebat van Nederland.

Gs undebatten 006

“Er is een regering van de jeugd nodig”

concludeerde PvdA kamerlid Emine Bozkurt.

Andere kandidaat-Kamerleden sloten zich bij haar aan door te stellen dat er in het gehele beleid meer aandacht nodig is voor kinderen en hun rechten. 

Asielzoekerskinderen 

ChristenUnie Kamerlid Joël Voordewind maakte tijdens het debat bekend dat hij morgen, op 14 februari, een motie gaat indienen om een einde te maken aan het verhuizen van asielzoekerskinderen: een van de onderwerpen waarover gedebatteerd werd. “Op dit moment moeten asielzoekerskinderen na aankomst in Nederland soms wel acht keer verhuizen”, zei het ChristenUnie Kamerlid. De andere politici sloten zich aan bij het streven om verhuizingen te verminderen. VVD Kamerlid Ockje Tellegen: “Het doel is om deze kinderen zo min mogelijk te laten verhuizen”. 

Naar de mensen kijken 

Naast het thema asielzoekerskinderen gingen de kandidaten in debat over de impact van het Nederlands ontwikkelingsbeleid op kinderen en het probleem van armoede onder kinderen in Nederland. Er kwamen veel vragen van jongeren uit de zaal. Zij vroegen de politici om op een andere manier politiek te bedrijven. “We zijn mensen, we moeten om elkaar geven, sociaal zijn, en niet alleen naar het financiële plaatje kijken.”  

Wil je het debat terugkijken? 

Het Kinderrechtenverkiezingsdebat was een initiatief van het Kinderrechtencollectief. Het debat is terug te kijken via http://www.kinderrechten.nl/verkiezingsdebat-terugkijken/

Gerelateerd aan dit onderwerp