Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Eerste Kinderrechten Verkiezingsdebat

13 februari 2017

Nederlandse jongeren maken zich zorgen over leeftijdsgenoten in kwetsbare situaties. Ze vragen Nederlandse politieke partijen dringend om daar íets aan te doen. Volg dit eerste Enige Echte Kinderrechten Verkiezingsdebat vandaag LIVE tussen 17 en 19u op www.kinderrechten.nl. Tijdens het debat kunnen vragen gesteld worden via twitter met de hashtags #kinderrechten #verkiezingsdebat

Kinderrechten verkiezingsdebat

Leeftijdsgenoten die mishandeld worden, in armoede leven of gevlucht zijn uit een ander land verdienen volgens jongeren de meeste aandacht. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 800 jongeren in opdracht van het Kinderrechtencollectief dat vanmiddag gepresenteerd wordt bij het landelijk Kinderrechtenverkiezingsdebat op het Zandvlietcollege in Den Haag. “Dit onderzoek onderstreept het draagvlak onder jonge mensen om een aantal structurele problemen voor kinderen eindelijk op te lossen”, zegt Laurien Koster, voorzitter van het Kinderrechtencollectief. “Wij hopen dat de politici die vanavond en op andere momenten in debat gaan, zich uitspreken voor een kindvriendelijk beleid. De kinderen in Nederland vragen erom en verdienen het.” De verkiezingen en de daaropvolgende kabinetsformatie vormen volgens Koster hét moment om stappen vooruit voor kinderen te zetten.

Kinderrechtenverkiezingsdebat

Vanmiddag om 17.00 uur wordt het rapport gepresenteerd aan kandidaat-Kamerleden van de grote politieke partijen. Het is de aftrap van het landelijke Kinderrechten verkiezingsdebat. Onder leiding van debatleider en tv-presentator Wilfred Scholten, gaan politici van CDA (René Peters) , ChristenUnie (Joël Voordewind), D66 (Antje Diertens), GroenLinks (Tom van der Lee), PvdA (Loes Ypma), SP (Renske Leijten) en VVD (Ockje Tellegen) met elkaar in debat over thema’s die kinderen en jongeren raken. Na afloop van elk debat worden de politici aan de tand gevoeld door jongeren in de zaal die zeker willen stellen dat de Nederlandse politiek zich hard maakt voor hun rechten. De Koningin van de Jeugd Wiam Abdelnour (16jr) sluit het debat af.

10 punten om kinderrechten te verbeteren

  1. Garandeer de beschikbaarheid en kwaliteit van jeugdzorg
  2. Zorg voor onderwijs voor alle kinderen, ook de kwetsbaren
  3. Zorg voor een kindvriendelijk vreemdelingenbeleid
  4. Bestrijd armoede onder kinderen
  5. Voorkom en bestrijd geweld tegen kinderen
  6. Bescherm kinderen tegen mensenhandel en uitbuiting
  7. Maak kinderrechten de norm in het jeugdstrafrecht
  8. Zorg voor data over het welzijn van álle kinderen in Nederland
  9. Leer kinderen wat kinderrechten zijn
  10. Zorg dat ook bedrijven kinderrechten respecteren

Prioriteiten Minister van Jeugd

Uit het onderzoek onder jongeren blijkt dat een eventueel te benoemen Minister van Jeugd van de jongeren een flinke actielijst meekrijgt. De nieuwe bewindspersoon moet als eerste een oplossing zoeken voor problemen waar jongeren mee te maken hebben. Aandachtspunten zijn volgens de ondervraagde jongeren tekortkomingen in het onderwijs, problemen rondom studiefinanciering en hulp bij studiekeuze, armoede onder jongeren, en aandacht voor zwerfjongeren. Ze vragen ook aandacht voor kwetsbare jongeren die extra steun nodig hebben op het gebied van gezondheid en welzijn. Een meisje van zestien jaar drukt de politiek op het hart om actie te ondernemen: “De jeugd van nu is de toekomst van later, doe er alstublieft alles aan om ons een goede jeugd én toekomst te geven”.

Het Kinderrechtenverkiezingsdebat wordt georganiseerd door het Kinderrechtencollectief: een coalitie van organisaties die samen opkomen voor de rechten van kinderen in Nederland, bestaande uit Defence for Children, NJR, Bernard van Leer Foundation, Stichting Kinderpostzegels Nederland, UNICEF Nederland, Ieder(in), Save the Children, en als adviseur het Nederlands Jeugdinstituut. Laurien Koster, voorzitter van het Kinderrechtencollectief, opent het debat.

Gerelateerd aan dit onderwerp