Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

6 februari: Dag Tegen Vrouwenbesnijdenis

6 februari 2017

In het dorpje Murtka in de Koerdische regio in Irak, was vrouwenbesnijdenis decennialang de norm. Meisjes zo jong als vijf jaar werden besneden om, zoals de dorpsbewoners geloofden, hun eer te beschermen en hen een geschikte huwelijkskandidaat te maken.

Unicef irak   hasiba besloot haar dochter niet te laten besnijden

De mannen en vrouwen in het dorp wisten weinig van de risico’s van vrouwenbesnijdenis. Dat het infecties kan veroorzaken waardoor de gezondheid van het meisje in gevaar komt. Dat het problemen kan geven bij de bevalling en zo een risico vormt voor het leven van moeder en kind. 

UNICEF geeft in dorpen zoals Murtka voorlichting over de risico’s van vrouwenbesnijdenis. Voorlichter Resul gaat van deur tot deur om het vertrouwen te winnen van de vrouwen uit het dorp en hen te overtuigen hun dochters niet te laten besnijden. Dit is vaak een lang en moeizaam proces, want vrouwenbesnijdenis is een gevoelig onderwerp om over te praten. Een traditie die al lang in stand wordt gehouden. Een traditie die de moeders zelf ook hebben moeten doorstaan.

De 29-jarige Aysha is een van de weinige vrouwen uit het dorp die niet besneden is. Ze was vijf jaar oud toen ze wegrende van huis om te voorkomen dat ze hetzelfde lot als haar twee oudere zussen moest ondergaan. Nu is ze, net als haar zussen, een fervent tegenstander van de schadelijke praktijk. De vrouwen willen voorkomen dat hun dochters dezelfde pijn moeten voelen die zij hebben meegemaakt.

Dorpsbewoners krijgen informatie over de gevaren van vrouwenbesnijdenis.

Dorpsbewoners krijgen informatie over de gevaren van vrouwenbesnijdenis.

Dorpsbewoners krijgen informatie over de gevaren van vrouwenbesnijdenis.

Niet alleen de vrouwen, maar ook de mannen moeten zich bewust zijn van de gevaren van deze praktijk die het leven van veel van hun vrouwen, zussen en kinderen in gevaar brengt. Resul sprak met religieuze leiders en zelfs burgemeesters over vrouwenbesnijdenis. Uiteindelijk verklaarde een van de burgemeesters dat de praktijk illegaal was in zijn dorp. Een enorme overwinning.

De dorpsverloskundige schat dat ze tijdens de twintig jaar dat ze dit werk doet, meer dan tweeduizend meisjes heeft besneden. Inmiddels is ze gestopt met het uitvoeren van de operatie. “Ik hoorde van de negatieve gevolgen van vrouwenbesnijdenis, en ik besloot dat ik er niet langer aan bij wou dragen.”

Ook de vrouwen in het dorp praten steeds makkelijker over het onderwerp. Veel moeders besluiten hun dochter niet meer te laten besnijden. Bijvoorbeeld Hasiba, zij dacht al weken na over of ze haar 11-jarige dochter wel of niet wilde laten besnijden: “Ik wilde haar morgen meenemen naar een verloskundige in een dorp verderop, maar jullie hebben me overgehaald om het niet te doen. Ik wil niet dat mijn dochter besneden wordt.”

  • Vrouwenbesnijdenis is een schending van de rechten van meisjes en vrouwen.
  • Wereldwijd hebben 200 miljoen meisjes en vrouwen een vorm van vrouwenbesnijdenis ondergaan, in 30 landen.
  • In landen waar vrouwenbesnijdenis voorkomt willen de meeste mensen dat deze schadelijke praktijk stopt, waaronder bijna tweederde van de mannen.
Hasiba, moeder van 11-jarige dochter, Irak

“Ik wilde haar morgen meenemen naar een verloskundige in een dorp verderop, maar jullie hebben me overgehaald om het niet te doen. Ik wil niet dat mijn dochter besneden wordt”

Hasiba, moeder van 11-jarige dochter, Irak

Gerelateerd aan dit onderwerp