Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Scholen in Aleppo weer open

1 februari 2017

Nu het geweld in Aleppo en andere delen van Syrië afneemt, kunnen kinderen met steun van UNICEF weer naar school.

Schooltas 1

De 7-jarige Nagham (links) zit in de eerste klas van de Kheir eddine Al-Asadi school in Oost-Aleppo. Hoewel ze door de oorlog een jaar later naar school gaat dan de bedoeling was, kan ze al wel een beetje spellen. "Dat kan ik nu gaan oefenen, want ik heb veel schriften gekregen."

In de afgelopen weken zijn 23 basisscholen in Oost-Aleppo weer open gegaan. Bijna 6.500 kinderen kunnen nu terug naar school. In het voormalige belegerde deel van de Syrische stad zijn ook tien noodlokalen opgezet. Wij delen schoolspullen uit en bieden ontheemde kinderen een speciaal inhaalprogramma aan. Hiermee kunnen ze de gemiste maanden of jaren onderwijs inhalen.

Voorlichting en psychosociale hulp

Met een voorlichtingsprogramma waarschuwen we kinderen en hun families voor onontploft oorlogsmateriaal. We hebben hiermee al meer dan 50.000 kinderen bereikt. Bovendien hebben 35.000 kinderen in Aleppo in onder meer opvangplekken psychosociale hulp gekregen, zodat ze beter kunnen omgaan met de gruwelijkheden die ze hebben meegemaakt.

Ook Ghalia (7) is blij dat ze weer naar school kan. Twee jaar geleden vluchtte ze met haar familie uit Aleppo naar de kust. Vorige maand, toen de gevechten afnamen, keerden ze net als veel andere gezinnen terug. "Ik heb mijn huis en mijn vrienden heel erg gemist."

In Idlib en op het westelijke platteland van Aleppo hebben we 'School in a Box' kits geleverd. In deze kisten zitten alle lesbenodigdheden voor een schoolklas. In totaal 90.000 kinderen kunnen daardoor onderwijs krijgen. Ook hebben we gezorgd voor sport- en spelmaterialen en kregen 280 leraren een training.

"Kinderen weer aan het leren krijgen is een van onze prioriteiten", zegt Hanaa Singer, directeur van UNICEF Syrië. "School zorgt ervoor dat kinderen een dagelijkse routine krijgen. Ze kunnen er spelen, leren en weer even kind zijn."

1,7 miljoen kinderen niet naar school

In de komende periode gaat UNICEF in Aleppo en elders in Syrië door met het herstel van beschadigde scholen. Er is nog veel werk te doen: zo'n 1,7 miljoen kinderen in Syrië gaan nu niet naar school.

Gerelateerd aan dit onderwerp