Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

4,7 miljoen kinderen gevaccineerd tegen mazelen in Noordoost-Nigeria

1 februari 2017

Als reactie op een uitbraak van mazelen in Noordoost-Nigeria, zijn 4,7 miljoen kinderen gevaccineerd tijdens een grote inentingscampagne. De campagne vond plaats in Adamawa, Borno en Yobe, de drie staten die het zwaarst zijn getroffen door het Boko Haram conflict. In 2016 waren er ongeveer 25.000 gevallen van mazelen onder kinderen gerapporteerd in Nigeria. Daarvan was 97 procent jonger dan tien jaar oud. Tenminste honderd kinderen zijn overleden.

Jongen wordt gevaccineerd in nigeria

Vooral kinderen zijn kwetsbaar

"De veiligheid is in sommige gebieden toegenomen. We hebben daarom snel gehandeld om de kinderen in deze voorheen ontoegankelijke gebieden te beschermen tegen de gevaarlijke ziekte”, vertelt Mohamed Fall, directeur van UNICEF Nigeria. “We zijn nog steeds erg bezorgd over de kinderen die leven in de grote delen van Borno die nog niet toegankelijk zijn.”

Het aantal mazeleninfecties zal waarschijnlijk toenemen tijdens de eerste helft van het jaar, door de hogere temperaturen. Het bereik van vaccinaties in Nigeria blijft laag; slechts iets meer dan vijftig procent van de kinderen wordt ingeënt. In gebieden die getroffen zijn door conflict zijn vooral kinderen kwetsbaar. Ook zijn de risico’s voor ondervoede kinderen hoger, doordat hun immuniteit is verzwakt. Door het conflict en de daaruit voortkomende vluchtelingenstroom hebben 4,4 miljoen kinderen in Nigeria humanitaire hulp nodig. Naar schatting dreigen 450.000 kinderen te leiden aan ernstige acute ondervoeding in 2017.

De vaccinatiecampagne werd uitgevoerd in samenwerking met de Nigeriaans overheid, de Wereld Gezondheidsorganisatie en een aantal ngo’s. Tijdens de campagne zijn ook vitamine A-supplementen verspreid voor kinderen jonger dan vijf jaar oud, om hun immuniteit te stimuleren. Ook zijn er ontwormingstabletten uitgedeeld. Het grootste gedeelte van de financiering was vertrekt door het Mazelen en Rode Hond Initiatief.

Een kind wordt gevaccineerd tegen de mazelen.

Een kind wordt gevaccineerd tegen de mazelen.

Een kind wordt gevaccineerd tegen de mazelen.

Vooruitgang

UNICEF heeft meer dan duizend gezondheidswerkers getraind op primaire gezondheidsvoorzieningen in noodsituaties. In de gebieden die recent toegankelijk zijn geworden voor hulpverleners, heeft UNICEF zestig verloskundigen geworven. Ook zijn er zes dokters ingezet om de gezondheidszorg daar te versterken.

De noodsituatie in Noordoost-Nigeria blijft ernstig. 1,6 miljoen mensen zijn door het conflict ontheemd geraakt. UNICEF heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt in het bereiken van kinderen en hun families met gezondheidszorg, behandeling voor ondervoeding, veilig drinkwater, sanitaire voorzieningen en hygiëne, onderwijs en kinderbescherming. Toch worden de noodhulpactiviteiten belemmerd door een aanhoudend financieringstekort. Van de $115 miljoen die in 2016 nodig was, is slechts $51 miljoen ontvangen. In 2017 vraagt UNICEF om $150 miljoen om te kunnen reageren op de urgente humanitaire crisis in Noordoost-Nigeria.

Gerelateerd aan dit onderwerp