Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Syrische vluchtelingenkinderen naar school dankzij Soroptimisten

27 januari 2017

Nederlandse Soroptimisten zamelden sinds 2014 meer dan 501.000 euro in voor Syrische kinderen. Dankzij hen kunnen de gevluchte kinderen in Turkije weer naar school.

Syrische meisjes op school in sanliurfa turkije

UNICEF bouwde met behulp van hun bijdrage 16 klaslokalen en voorzag 15 aangepaste schoolgebouwen van meubilair. Ook krijgen honderden gevluchte Syrische leraren onkostenvergoeding zodat zij kinderen in hun eigen taal les kunnen geven.

Wat begon met een paar leden die begaan waren met het lot van die kinderen, groeide uit tot een landelijke actie - Syrië Back to School - waar 2500 leden zich achter schaarden. UNICEF-directeur Suzanne Laszlo neemt de eindcheque in ontvangst tijdens de jaarvergadering van de Soroptimisten op 4 februari in Veenendaal.

Onderwijs niet vanzelfsprekend

“Voor naar Turkije gevluchte Syrische kinderen is de toegang tot onderwijs niet vanzelfsprekend: de taal en de lesmethoden zijn anders, er is beperkt plek en door hun vlucht zijn ze vaak lang niet naar school geweest en hebben trauma’s opgelopen tijdens hun vlucht. Deze kinderen zijn erg kwetsbaar voor misbruik en uitbuiting. Dankzij de steun van de Soroptimisten kunnen we meer vluchtelingenkinderen helpen. Samen kunnen we een groot verschil maken”, aldus Lieke van de Wiel, adjunct-directeur van UNICEF Turkije.

Trots

Bevlogen initiatiefnemer van het project Syrië 'Back to School' is Margit van Hoeve van de Goudse Soroptimisten. “De oorlog in Syrië was al een paar jaar aan de gang. Ik zag de beelden van verwoeste steden en wanhopige vluchtelingen op tv en het leek alsof niemand te hulp schoot. Ik realiseerde me dat ook wij als Soroptimisten langs de kant stonden. Terwijl wij bij uitstek een maatschappelijke rol hebben”, vertelt Van Hoeve, die deze kwestie op de jaarvergadering in 2014 gepassioneerd naar voren bracht. “Ik wil niet degene zijn die over vijf jaar terugkijkt en moet concluderen: ik heb er niets aan gedaan. Ook al vraagt een ingewikkelde situatie erom dat je nog meer verantwoordelijkheid neemt voor de aanpak, de uitvoering en het resultaat. Samen met UNICEF konden we effectief hulp bieden. Daar ben ik trots op.”

Na de oproep van Margit van Hoeven kwam er beweging in de clubs. Van de 100 Nederlandse clubs schaarden maar liefst 89 zich achter haar initiatief. Met enorme inzet en creativiteit organiseerden de leden acties als wijnverkoop, geraniummarkten, kledingbeurzen, (huis-)concerten en sportieve evenementen. Ook maakten twee leden een schitterend geïllustreerd voorleesboek, anderen maakten lantaarntjes of sieraden voor verkoop. Er werden kunstveilingen en moeder-dochterdagen georganiseerd en er werden meer dan zesduizend chocoladeletters verkocht.

Samenwerking met Turkse overheid

De voorzieningen voor vluchtelingen in Turkije staan onder druk. Het land vangt ruim 2,7 miljoen Syrische vluchtelingen op, waarvan bijna de helft kind. De meeste vluchtelingen verblijven in gastgemeenschappen, een kleiner aantal in kampen. De Turkse overheid zorgt voor de eerste levensbehoeften van de vluchtelingen. Samen met de Turkse overheid regelde UNICEF de toegang tot onderwijs voor Syrische vluchtelingenkinderen. Onderwijs voor Syrische kinderen is belangrijk om een verloren generatie te voorkomen. Het geeft kinderen en hun ouders een dagelijkse routine en hoop voor de toekomst.

Emsa Tabit onderwijst Syrische vluchtelingenkinderen in Yenice, Turkije.

Emsa Tabit onderwijst Syrische vluchtelingenkinderen in Yenice, Turkije.

Emsa Tabit onderwijst Syrische vluchtelingenkinderen in Yenice, Turkije.

Betere toekomst

Een van de nieuw aangestelde Syrische leraren in Turkije is de 38-jarige Esma Tabit. Ze heeft het erg naar haar zin, vertelt ze. “Ik hou van mijn leerlingen hier, maar het onderwijsniveau is door de oorlog heel anders dan thuis. Veel kinderen hebben problemen en trauma’s. Ik hoop op een betere toekomst voor Syrische kinderen, waar dan ook.”

Gerelateerd aan dit onderwerp