Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Dromen van school

25 januari 2017

Hoe zou je je een klaslokaal voorstellen, als je er nooit een van binnen hebt gezien? Of als je bent vergeten hoe het is om naar school te gaan? Veel Syrische kinderen die naar Libanon zijn gevlucht kunnen alleen maar dromen van naar school gaan, zij hebben jarenlang geen onderwijs gevolgd. 

Meisje in de bekaa vallei  libanon

De 14-jarige Jomaa en zijn nichtje Hadya waren goede vrienden. Ze groeiden samen op in Syrië. Na school maakten ze samen huiswerk of speelden ze voetbal op straat. Toen bereikte de oorlog hun woonplaats.

Nu gaan geen van beide kinderen naar school. Hadya heeft nooit haar geboorteplaats in Syrië verlaten. Ze werd uitgehuwelijkt aan Jomaa’s oudere broer. Jomaa vluchtte samen met zijn familie weg uit Syrië, naar buurland Libanon. Daar werkt hij dagen van 12 uur, waarvoor hij 2 dollar per dag betaald krijgt.

“Heel Syrië ligt in puin. Mijn school werd gebombardeerd, maar mijn klasgenootjes in Syrië gaan nog steeds naar school,” vertelt Jomaa. “Hadya en ik zaten in dezelfde klas. De oorlog begon, en langzaam vergat ik alles wat ik had geleerd. Hoe het is om te lezen, te schrijven.”

De 14-jarige Jooma staat voor zijn tent in de Bekaa Vallei in Libanon

De 14-jarige Jooma staat voor zijn tent in de Bekaa Vallei in Libanon

De 14-jarige Jooma staat voor zijn tent in de Bekaa Vallei in Libanon

Er zijn miljoenen kinderen zoals Jomaa en Hadya. De extreme armoede waar Syrische families mee te maken hebben dwingt ouders om keuzes te maken die geen enkele vader of moeder ooit zou hoeven maken. Kinderen worden van school gehaald zodat ze kunnen werken en bijdragen aan het familie inkomen. Meisjes worden uitgehuwelijkt omdat ouders dan een mond minder te voeden hebben.

Het is niet dat Syrische ouders het belang van onderwijs voor de toekomst van hun kinderen niet begrijpen. Voor de oorlog ging meer dan negentig procent van de kinderen in Syrië naar school. De situatie van veel families is inmiddels zo verslechterd dat ze geen andere mogelijkheid zien dan hun kinderen te laten werken of uit te huwelijken. Dit is de reden waarom maar de helft van de Syrische kinderen in Libanon vandaag de dag naar school gaat.

UNICEF doet er alles aan om ook de kinderen die geen onderwijs volgen weer naar school te laten gaan. We zorgen voor (tijdelijke) leerplekken en lesmaterialen. We trainen juffen en meesters en geven kinderen toegang tot psychosociale zorg. Het doel: ervoor zorgen dat jongens en meisjes niet alleen dromen van school, maar ook daadwerkelijk onderwijs kunnen volgen.

Gerelateerd aan dit onderwerp