Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Extreme kou bedreigt gezondheid vluchtelingenkinderen

20 januari 2017

In Zuid- en Oost-Europa lopen gestrande vluchtelingenkinderen gevaar door de aanhoudende kou. Ziekten en onderkoeling bedreigen hun leven. 

Syrisch meisje macedonie

Zo’n 23.700 kinderen, waaronder kleine kinderen en baby’s uit voornamelijk Syrië, Irak en Afghanistan, zijn gestrand in Griekenland en de Balkan. De meesten verblijven in onderkomens die niet op de winterkou zijn berekend.

Overvolle kampen

In sommige delen van Griekenland is voor het eerst in jaren heel veel sneeuw gevallen. Dat is vooral het geval op de eilanden, waar duizenden vluchtelingen in overvolle kampen leven waar amper voorzieningen zijn. We blijven oproepen hen over te brengen naar betere accommodaties op het vaste land.

"Zonder een behoorlijk onderkomen en warme kleding zijn met name jonge kinderen met dit weer in groot gevaar", aldus Basil Rodriques, gezondheidsadviseur van UNICEF in Oost-Europa. "Kinderen hebben over het algemeen minder lichaamsvet en zijn daardoor kwetsbaarder bij kou. Ze krijgen eerder ademhalingsproblemen, griep en longontsteking."

Griepseizoen begonnen

In de overvolle kampen met slecht geïsoleerde tenten kunnen ziektes zich snel verspreiden. Volgens de WHO is het griepseizoen begonnen. "Deze kinderen lopen, omdat ze gevlucht zijn, grotere gezondheidsrisico’s. De onzekerheid over hun toekomst en de langdurige en vertraagde asielprocedures verslechteren hun conditie", zegt Rodriques.

De hulp van UNICEF

We doen onze uiterste best om zoveel mogelijk vrouwen en kinderen in Servië, Kroatië, Macedonië en Slovenië warme kleding te geven. Daarnaast maken we bestaande opvangcentra voor kinderen en gezinnen geschikt voor de winter.

Dit is Iliyas. Op 18 januari, de dag dat hij door een door UNICEF ondersteunde verpleegkundige wordt onderzocht, is hij pas vijf dagen oud. Hij verblijft met zijn moeder in het Tabanovce-opvangcentrum in Macedonië, waar sinds maart vorig jaar  - toen de Balkan-route werd afgesloten - ongeveer honderd vluchtelingen en migranten wonen. Een derde van hen is kind.

Een medewerker van UNICEF kleedt kinderen in een doorgangscentrum in Kroatië warm aan. In het centrum arriveren elke dag bijna drieduizend mensen, die worden geregistreerd en hulp krijgen. Kinderen hebben vaak door de kou ademhalingsproblemen.

Gerelateerd aan dit onderwerp