Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kinderen in Aleppo terug naar school

19 januari 2017

"Eind januari begint het tweede schoolsemester voor de kinderen in Syrië", zegt Bart Vrolijk, Hoofd Onderwijs van UNICEF Syrië. "Dat geldt ook voor de kinderen in Oost-Aleppo, die door het geweld van de afgelopen maanden lange tijd niet naar school konden."

Noodonderwijs aleppo

UNICEF wil zoveel mogelijk kinderen in Syrië weer naar school laten gaan. Dat geldt ook voor de kinderen in en rond Aleppo, die nu in veel gevallen in opvangcentra wonen. "We hebben daar noodlokalen opgezet en aan bijna duizend kinderen rugzakjes met leermaterialen uitgedeeld. Zo kunnen ze toch naar school, ondanks de moeilijke situatie waarin ze zich bevinden," vertelt Bart. "Kinderen willen niets liever dan spelen en leren. Onderwijs zorgt voor de broodnodige dagelijkse routine én geeft hoop."

Vijfhonderd leerlingen erbij

Een andere grote groep ontheemde kinderen stroomt in op reguliere scholen in het westen van de stad. Daardoor hebben sommige scholen in West-Aleppo er in één klap wel vijfhonderd leerlingen bij gekregen. Ze werken daarom met een 'double shift' systeem. Dit betekent dat de ene helft van de kinderen 's ochtends les krijgt en de andere helft 's middags. 

Daarnaast keren steeds meer mensen terug naar hun huizen in Oost-Aleppo. Bart: "Zodra er noodscholen en andere basisvoorzieningen zijn, willen gezinnen terug naar hun wijken. Het opruimen van puin, het herstellen van watervoorzieningen en scholen en het opzetten van noodscholen is daarom noodzakelijk. Dat is nu allemaal aan de gang."

Kijktip: Jeugdjournaal

Het Jeugdjournaal heeft een item gewijd aan onze zorg voor onderwijs in Aleppo. Je kunt de uitzending terugkijken.

De 7-jarige Hasan vluchtte twee maanden geleden uit Oost-Aleppo en krijgt nu les in een van de noodscholen die we samen met onze partners hebben opgezet. De eerste paar weken zei hij niets tegen de andere kinderen. Nu is Hasan een van de beste leerlingen van de klas en speelt hij met zijn klasgenootjes.

Gerelateerd aan dit onderwerp