Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Griekenland en de Balkanlanden: geef vluchtelingen en migranten nú de hulp die ze nodig hebben.

16 januari 2017

Griekenland en de Balkanlanden moeten met onmiddellijke ingang meer doen om de migranten en vluchtelingen binnen hun grenzen te beschermen tegen de extreme kou, zegt UNICEF. Vooral de situatie op het Griekse eiland Samos is mensonterend.

Grens macedonie servie

De winter slaat hard toe in Zuidoost-Europa. Daaronder lijden vooral de duizenden migranten en vluchtelingen die nu in tenten en onverwarmde ruimtes verblijven. Vooral kinderen lopen het risico daardoor ziek te worden en zelfs te overlijden. UNICEF vindt daarom dat de landen die deze mensen opvangen per direct meer moeten doen om hen te beschermen tegen de extreme kou. 

Naar het vasteland

Gezinnen, maar ook alleenstaande kinderen, leven in mensonterende omstandigheden, zegt Sarah Crowe van UNICEF. "Vooral op het Griekse eiland Samos is de situatie vreselijk." Zij roept namens UNICEF de autoriteiten op alle vluchtelingen en migranten onder te brengen in hotels, jeugdherbergen en vakantiehuizen op het eiland, of om hen zo snel mogelijk naar het vasteland te brengen waar de mogelijkheden voor het verlenen van winterhulp veel groter zijn.

"Dat opvangkampen op Samos en de andere Egeïsche eilanden nog zo vol zijn, komt onder meer door het trage registratieproces. Alleen degenen die het hele proces hebben doorlopen mogen naar het vasteland. Doordat dit nu zo langzaam verloopt, moeten mensen onnodig lang in de kampen blijven," zegt Crowe.

EU moet beloftes nakomen

UNICEF pleit er al langer voor dat EU-lidstaten hun beloftes nakomen om de vluchtelingen in Griekenland en Italië over de lidstaten te verdelen. Daarbij zouden de meest kwetsbare vluchtelingen, zoals alleenreizende kinderen en gezinnen, voorrang moeten krijgen. Veel van de vluchtelingen die nu in Griekenland zijn hebben last van de trage procedures. De kou verergert hun al schrijnende situatie. UNICEF roept de EU-lidstaten op de herplaatsing van vluchtelingen binnen de EU en de gezinsherenigingsprocedures te versnellen.

De rol van UNICEF

VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR leidt in Griekenland de hulpverlening. UNICEF concentreert zich daar vooral op onderwijs, kinderbescherming en vaccinaties. De ruimtes waar deze activiteiten plaatsvinden, fungeren nu als warme toevluchtsoorden. In Kroatië, Servië, Slovenië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië delen we winterkleding en dekens uit en verwarmen we gebouwen waar vluchtelingen en migranten worden opgevangen.

Sarah Crowe is optimistischer als het gaat om het onderwijs voor vluchtelingen- en migrantenkinderen in Griekenland. "De minister van Onderwijs wil dat alle kinderen zo snel mogelijk naar school gaan."

Steun van UNICEF Nederland

UNICEF Nederland geeft zeker 250.000 euro van de wintercampagne aan noodhulp voor kinderen in Griekenland en de Balkanlanden.