Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Ontspanning en plezier voor kinderen in Noordoost-Nigeria

13 januari 2017

Kinderen in het Dalori-kamp in Noordoost-Nigeria hebben veel geweld en verdriet meegemaakt. Een dag met leuke activiteiten geeft hen de kans om gewoon weer even kind te kunnen zijn.

Nigeria1

Maiduguri, Noordoost-Nigeria – Door Krista van den Berg

Eventjes kan Maimune al haar problemen vergeten. Het is vandaag ‘Fun Day’ voor kinderen in het Dalori-kamp - een kamp in Noordoost Nigeria voor mensen die zijn gevlucht voor het geweld in de regio. Het is een dag die speciaal in het leven geroepen is om grappige spelletjes te spelen, muziek te maken en te lachen, kortom: een dag om gewoon weer even kind te kunnen zijn.

Zonder broertje

Hoewel ze nog maar twaalf jaar oud is heeft Maimune al veel meegemaakt. Ze is een van de duizenden kinderen die gevangen genomen werd door Boko Haram. Samen met haar jongere broertje werd ze anderhalf jaar lang vastgehouden door de groepering. Op een nacht zag Maimune kans om op te ontsnappen. Haar broertje was echter op dat moment niet bij haar. Daardoor stond ze voor een onmogelijke en hartverscheurende beslissing. Ze besloot weg te gaan zonder hem, maar er gaat geen dag voorbij dat ze niet aan hem denkt. Ze kan alleen niet praten over dat wat er met haar is gebeurd.

Maimune had ergens nog enigszins geluk. Ze vond haar moeder in het Dalori-kamp, in de stad Maiduguri. Maiduguri is de hoofdstad van Borno; de staat die het zwaarst is getroffen door het geweld. “Ik was zo opgelucht om haar te zien. We moesten allebei huilen en omhelsden elkaar”, vertelt Maimune. “Maar toch denk ik nog altijd aan mijn kleine broertje.”

Lachen en herrie maken

“We horen zoveel van dit soort verhalen”, zegt Hauwa Magaji, medewerker van UNICEF op het gebied van kinderbescherming. “Elke keer weer breekt mijn hart.” Hauwa en haar team organiseren Fun Day in het kamp. Het geeft de kinderen de kans het begin van de vakantieperiode toch even te vieren. Er zijn kinderen die rondrennen met balancerende waterflessen op hun hoofden. Anderen spelen op drums en maken veel lawaai. Voor even is het gewoon een ‘normaal’ kinderfeestje met veel gelach en herrie.

“Je ziet misschien de kinderen gewoon spelen, maar er zit zoveel meer achter”, vertelt Hauwa. “Het is heel belangrijk dat we dit soort evenementen organiseren, waarbij kinderen zichzelf kunnen uiten. Ze kunnen hun moeilijke ervaringen hier eventjes vergeten en het helpt om stress te verminderen.”

Nigeria2

Energie

Maimune houdt vooral van de drums. “Het was een fantastische dag vandaag! Ik vind het geweldig om de drums te spelen.” Voor Hauwa en haar UNICEF-collega’s was het ook een mooie manier om de vakantieperiode te beginnen. “Ik vind het prachtig om een glimlach te zien om de gezichten van de kinderen”, vertelt ze. “Het geeft me nog meer energie om me voor de kinderen in het Dalori-kamp in te zetten.”

Namen zijn veranderd om de identiteit van de kinderen te beschermen.

Gerelateerd aan dit onderwerp