Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Jaaroverzicht 2016

30 december 2016

2016 was weer een bewogen jaar. Een jaar met conflicten, natuurrampen, maar gelukkig ook met veel hulp: goede zorg, bescherming, onderwijs en blije kindergezichten. In dit jaaroverzicht een korte terugblik op 2016 in 12 foto's.

We willen jullie bedanken voor al jullie steun, in woorden en bijdragen. Dankzij jullie hebben we ook dit jaar weer vele kinderen kunnen helpen. 

Jan liberia

We begonnen het jaar goed: ook Liberia werd ebola-vrij verklaard. Hiermee was heel West-Afrika officieel vrij van ebola.

Wie anders weet beter wat belangrijk is voor kinderen dan jonge mensen zelf? Het UNICEF Jongerenpanel - 10 jongeren tussen de 13 en 18 jaar, denkt, praat en beslist ook dit jaar weer volop mee. Zo gaan ze onder andere naar Brussel om met Europese beleidsmakers het gesprek aan te gaan over misstanden in de kledingindustrie. 

De tien maanden oude Younas uit Pakistan zwaait met een zakje therapeutische voeding. Kort hiervoor werd hij door zijn moeder ernstig ondervoed binnengebracht. Hij sterkt gelukkig snel aan dankzij de goede zorgen van het medische centrum.

Ruim 3,2 miljoen acuut ondervoede kinderen krijgen hiervoor een behandeling. Hierdoor herstelde 82 procent van hen.

Onze ruim 2.000 vrijwilligers zijn in het hele land actief om het Nederlandse publiek te informeren over wat we doen, hen te enthousiasmeren en in beweging te krijgen. Zij zijn van onschatbare waarde. Dankzij onze grote groep vrijwilligers kunnen we meer mensen persoonlijk bereiken, en zo nóg meer kinderen wereldwijd helpen.

Bijna 55.000 vluchtelingen en migranten - waaronder 22.000 kinderen - stranden in Griekenland. UNICEF helpt hen met alle mogelijke middelen. Zoals met..

 • Kindvriendelijke ruimtes, zodat kinderen veilig kunnen spelen
 • We pleiten bij overheden voor de bescherming van vluchtelingen en voor correcte procedures
 • Helpen gezinnen in vluchtelingenkampen met schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en hygiënepakketten
 • Enten op grote schaal in tegen mazelen en polio
 • Screenen kinderen op ondervoeding, behandelen ze en geven ouders voorlichting over goede voeding
 • We zetten tijdelijke scholen op in vluchtelingenkampen, werven onderwijzers en trainen hen in het werken met vluchtelingenkinderen
 • En bieden psychosociale hulp die gericht is op 'kind kunnen zijn' en traumaverwerking.

Ayesha (5) houdt trots haar tekening omhoog in de door UNICEF-gesteunde kleuterschool. Ondanks haar beperking kan ze gewoon meedoen!

In 156 landen en regio’s voeren we onderwijsprogramma’s uit. Dat doen we samen met overheden, maatschappelijke organisaties en andere partners. Ook de meest kwetsbare kinderen die een beperking hebben krijgen van ons extra aandacht, omdat zij vaak niet naar school gaan. Hierdoor staat 90 procent van alle kinderen wereldwijd nu ingeschreven bij een school. 

Goed nieuws uit Gambia. Kindhuwelijken zijn vanaf juli verboden!

Ruim 10.000 Syrische kinderen riskeren hun leven en steken de frontlinie over om hun (eind)examen te kunnen doen. UNICEF ondersteunt hen hierbij zo goed mogelijk door..

 • Te helpen met reiskosten
 • Overnachtingsmogelijkheden te regelen
 • Bijspijkercursussen te geven zodat kinderen achterstanden kunnen inhalen
 • En we onderhouden goed contact met de overheid zodat ook kinderen uit door de oppositie gecontroleerde gebieden toegelaten worden om hun examen af te leggen in de scholen en centra daarvoor aangewezen door het ministerie van onderwijs.

145 kinderen worden door gewapende groepen in Zuid-Soedan vrijgelaten. Dit is de op één na grootste vrijlating van kinderen sinds 2015.

Orkaan Matthew raast in oktober over Haïti. Zo'n grote ramp kan een kwetsbaar land als Haïti niet zonder hulp te boven komen. Er is veel geld nodig, maar gelukkig kunnen we ook al snel echt helpen. Zo zijn we al snel ter plaatse en..

 • delen in de provincies Sud en Grand'Anse 10.000 noodhulppakketten uit met daarin dekens, emmers en hygiënekits
 • Plaatsen we bijna 20 waterzuiveringsinstallaties in de provincies Sud, Grand'Anse en Nippes - die dagelijks ongeveer 100.000 mensen van schoon water voorzien
 • We delen meer dan 1 miljoen waterzuiveringstabletten uit
 • Nemen maatregelen om een cholera-epidemie te voorkomen
 • en vliegen 170 ton noodhulpgoederen in vanuit Panama en Kopenhagen.

Ongelofelijk trots zijn we op alle kinderen die in actie kwamen. Van bladeren vegen tot flessen inzamelen, alles werd uit de kast gehaald om zoveel mogelijk kinderen in Ethiopië te helpen aan goed onderwijs. Wat een kanjers! Samen haalden ze ruim 10.000 euro binnen met #Zappliveinactie

Ahmed (10) uit Oost-Aleppo is zijn ouders verloren, maar kreeg het toch voor elkaar samen met zijn buren het opvangkamp in Jibreen te bereiken. Hij heeft net een winterpakket gekregen om hem warm te houden in het steeds kouder wordende gebied.

Winterkou bedreigt de gezondheid van meer dan 8 miljoen kinderen in Syrië en in de omliggende landen. Tenten of half afgebouwde huizen bieden te weinig bescherming tegen regen en sneeuw. Wij voeren daarom actie. Deze winter willen we 2,5 miljoen zeer kwetsbare kinderen helpen warm te blijven. 

We danken jullie nogmaals voor al jullie steun in 2016 en zien 2017 vol motivatie - om weer veel kinderen te helpen - tegemoet.

Een gezond en gelukkig nieuwjaar toegewenst!

Gerelateerd aan dit onderwerp