Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Alleen op de vlucht

29 december 2016

Chaos en gevaar. Dat is de realiteit voor kinderen en families die het geweld in Oost-Aleppo probeerden te ontvluchten. Te midden van de chaos zijn veel kinderen hun ouders kwijtgeraakt. De grootste nachtmerrie van iedere ouder. En van ieder kind.

Amar

De Syrische Amar (8) vluchtte samen met haar broertjes en zusjes van Oost- naar West-Aleppo. Er was geen tijd om spullen te pakken, geen ontsnappingsplan of -route. Ouderen werden op de rug gedragen, kinderen grepen hun jongere broertje of zusje bij de arm en renden. Ze renden tussen de gebouwen door om te ontsnappen aan rondvliegende munitie. Amar raakte daarbij gewond aan haar been en kon de rest niet bijhouden. Ze kwam alleen aan in Jibreen, Aleppo's industriegebied, waar nu vluchtelingen worden opgevangen.

Als een zusje

In Jibreen werd Amar direct naar het ziekenhuis gebracht waar ze Fatima ontmoette. Fatima raakte ook haar familie tijdens de vlucht kwijt. "Toen ik Amar zag, herkende ik veel van mijn eigen verhaal in haar", vertelt de jonge vrouw. "Ik heb beloofd om goed voor haar te zorgen zolang ze alleen is en haar familie nog niet is gevonden. Ik zie haar als een zusje."

Herenigen

"Het is vreselijk dat kinderen door deze oorlog gescheiden raken van hun ouders", zegt Hanaa Singer van UNICEF Syrië. "Dit gebeurt vaak in de chaos tijdens de vlucht. Onze grootste prioriteit is om kinderen in veiligheid te brengen terwijl we op zoek gaan naar hun familie." Amar en Fatima zijn nu samen opgevangen in Jibreen, waar hulpverleners er alles aan doen om hun ouders op te sporen en de families te herenigen.

Levensreddende noodhulp

Het UNICEF-team in Aleppo vangt vluchtelingen op en kinderen krijgen levensreddende noodhulp als ze aankomen. Zo leveren we meer dan zes miljoen liter water per dag, vaccineren we kinderen en leveren we voeding aan ondervoede kinderen. Ook verstrekken we warme dekens en kleding tegen de kou. En kinderen, waarvan velen getraumatiseerd door het conflict, krijgen psychosociale hulp. Zo kunnen ze weer even kind zijn. 

Gerelateerd aan dit onderwerp