Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Sneeuw in Syrië: vloek en zegen

28 december 2016

Vorige week raasde in Syrië een zware sneeuwstorm over steden als Aleppo, Homs en Idlib. Dat was tegelijkertijd een vloek en een zegen. De sneeuw zorgde voor nog meer ellende en ongemak, maar heeft ook de bombardementen stilgelegd.

Radwan

In een opvangkamp voor ontheemde gezinnen in de provincie Idlib wonen meer dan duizend mensen in krakkemikkige tenten. Ze zijn amper beschermd tegen de snijdende kou.

Amina (12), hier samen met haar broertje Abdulrahman (2), vindt het erg dat ze niet samen met haar zusje sneeuwballen kan gooien. "Ze is omgekomen bij een bombardement op ons huis."

Abdulrahman en zijn grote broer Mustafa (10) lopen verkleumd terug naar hun tent. Mustafa wilde graag spelen in de sneeuw, maar hij heeft het toch maar niet gedaan. "Mijn kleren zijn te dun. Al mijn winterkleren heb ik moeten achterlaten toen ons huis werd gebombardeerd."

"Ik wou dat ik mijn gele winterjas nog had," zegt Ruaa. "Ik hield erg van die jas. Als het sneeuwde trok ik hem altijd aan en dan had ik het nooit koud."

Khadeejia (6) moet elke dag water halen met een jerrycan. En dat is koud, zonder winterjas.

De tent van de achtjarige Faisal (rechts van de sneeuwpop, met gestreepte trui) is onder de dikke sneeuwlaag bezweken. "We moesten naar een andere tent verhuizen en al mijn spullen zijn nat. Maar ik houd nog steeds van de sneeuw, want als het sneeuwt houden de bombardementen op."

Gerelateerd aan dit onderwerp